Πολιτική

Στα σκαριά «αλλαγή του εκλογικού νόμου με μπόνους 10 εδρών στον πρώτο»;


Μπορεί επισήμως η κυβέρνηση να δηλώνει σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου ωστόσο οι εν λόγω κυβερνητικές διαβεβαιώσεις συνοδεύονται από δημιουργική ασάφεια.

Συγκεκριμένα ναι μεν τονίζεται ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όμως αυτή η δέσμευση μπορεί να ερμηνευτεί ότι αφορά τις πρώτες κάλπες που διεξάγονται ούτως ή άλλως με την ψηφισθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ απλή αναλογική και όχι τις δεύτερες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο προαναγγέλλει για νέα εκλογική ρύθμιση που θα δίνει μπόνους συν 10 εδρών στο πρώτο κόμμα. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν τελικά υιοθετηθεί, θα προβλέπει έξτρα πριμ με κριτήριο τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα.

Οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, όμως ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα γίνουν δεύτερες εκλογές με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση.

Αυτός προβλέπει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα εφόσον έχει υπερβεί το 25% (20 plus έδρες βάση στο 20%). Έτσι από το 25% και μετά για κάθε 0,5%, το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Μάλιστα στο ποσοστό άνω του 38% για το πρώτο κόμμα επιτυγχάνεται μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ανάλογα και με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει προβληματισμός για ένα σοβαρό ενδεχόμενο --όπως καταδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις-- να κερδίσει η ΝΔ με διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (περισσότερο δηλαδή από τις εκλογές του 2019) αλλά να μην μπορέσει ο νικητής της κάλπης να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μπροστά σε αυτό το «παράδοξο» όπως το χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, ένα σχέδιο αλλαγών έχει ήδη καταρτισθεί και προβλέπει κλιμακωτό μπόνους επιπλέον δέκα εδρών για το πρώτο κόμμα σε συνδυασμό με την «ψαλίδα» από το δεύτερο κόμμα.
Οι υποστηρικτές αυτού του σχεδίου πληθαίνουν και ζητούν «προσαρμογή στα νέα δεδομένα», όσο και αν και οι περισσότεροι περιμένουν ότι μια δημόσια συζήτηση προς αυτήν την κατεύθυνση σίγουρα θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις