Πολιτική

Στα χέρια δικαστών το εκλογικό αποτέλεσμα- Θα δώσουν πράσινο φως στο κόμμα Κασιδιάρη;


 Η Δικαιοσύνη γίνεται πλέον τυπικά και ουσιαστικά ρυθμιστής της πολιτικής ζωής του τόπου: Από την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου δεν θα εξαρτηθεί μόνον αν το “κόμμα Κασιδιάρη” θα συμμετάσχει ή όχι στις επικείμενες εκλογές, αλλά θα καθοριστεί σε τελική ανάλυση το εκλογικό αποτέλεσμα  - δηλαδή πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων και αν θα προκύψει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Πολιτικοί αναλυτές και κοινοβουλευτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι εάν το Ανώτατο Δικαστήριο περιοριστεί σε στενή νομική ερμηνεία και δώσει “πράσινο φως” στο νεοπαγές κόμμα των επιγόνων της Χρυσής Αυγής, το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει άρδην, τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα θα ανατραπούν και η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί στο ελάχιστο – εάν δεν ανατραπεί υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό που φαινόταν έως προχθές αδύνατο – να επιτραπεί η συμμετοχή του “κόμματος Κασιδιάρη” - θεωρείται πλέον αρκετά πιθανό, μετά την πρωτοφανή κίνηση-”βόμβα” του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, προέδρου του Α1 Τμήματος, ο οποίος δημοσιοποίησε τις απόψεις του καταγγέλλοντας ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση «αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου» και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμαιεύσει την “επιθυμητή” απόφαση.

Ο επικεφαλής του δικαστικού οργάνου που καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό του αποκλεισμού των νεοναζί από την εκλογική διαδικασία, κατήγγειλε μάλιστα  την κυβέρνηση ότι δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη  «υπέδειξε στους Δικαστές ποια θα πρέπει να είναι η κρίση τους, για το συγκεκριμένο θέμα».

Οι κίνδυνοι και τα λάθη

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν τις απόψεις του προέδρου του Α1 Τμήματος συμμερίζονται και άλλα μέλη αυτού του δικαστικού οργάνου – γεγονός που θα προδίκαζε λίγο-πολύ την απόφαση του. Εν πάση περιπτώσει ο κίνδυνος είναι προφανής. Προς το παρόν  η κίνηση του κ. Τζενερίκου δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα και δυσχεραίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 Προβληματική καθίσταται πλέον η ψήφιση και η εφαρμογή της συγκεκριμένης τροπολογίας, ενώ ερωτηματικά ανακύπτουν και για την απόφαση που μπορεί να εκδώσει το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου

Η κυβέρνηση "πληρώνει" τα αποτελέσματα των επιλογών της: Αφού έκανε την λανθασμένη κίνηση να δώσει στον Άρειο Πάγο την αρμοδιότητα να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής ζωής, έκανε δεύτερο λάθος παρεμβαίνοντας στη λειτουργία του ανωτάτου δικαστηρίου.

 Κάλπες με Κασιδιάρη - Ποιοί θα χάσουν

Εάν η κίνηση Τζενερίκου αποδειχθεί σπασμωδική αντίδραση ή εάν η κόντρα περιοριστεί σε δηλώσεις και ανακοινώσεις, το κακό θα είναι μικρό. Το μεγάλο πρόβλημα θα ανακύψει εάν η αντιπαράθεση κλιμακωθεί και οι Αρεοπαγίτες αποφανθούν τελικά ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για αποκλεισμό του “κόμματος Κασιδιάρη”

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι επίγονοι της Χρυσής Αυγής μπορεί να συγκεντρώσουν γύρω στο 4,5% των ψήφων στις επικείμενες εκλογές και να μπουν στη Βουλή. Θα είναι μιά ήττα για το πολιτικό σύστημα, που θα επιτείνει την αμφισβήτηση του.

 Σε όρους μικροκομματικούς, χαμένη εκλογικά θα είναι κυρίως η ΝΔ, που υπολογίζεται ότι μπορεί να αποσπάσει 1,8% με 2% των ψήφων που θα πήγαιναν στο “κόμμα Κασιδιάρη” αν συμμετείχε στις εκλογές. Είναι το κρίσιμο ποσοστό που θα της έδινε την αναγκαία διαφορά για να πάει με “αέρα νικητή” στις δεύτερες κάλπες. Χωρίς αυτό το 2% η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μικρή –  ενδέχεται ακόμη και να χάσει την πρώτη θέση.

 Ενδεχόμενη συμμετοχή του “Εθνικού Κόμματος” θα στερούσε επίσης σημαντικό αριθμό ψήφων και από την “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, που αποτελεί πόλο έλξης για σημαντική μερίδα αντισυστημικών ακροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρων.

Γι αυτό η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου θεωρεί εξαιρετικά σημαντική παράμετρος για διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος και τις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα