Αγορές

Στα ύψη οι τιμές ρύπων – Δεν υποχωρεί το ενεργειακό κόστος


Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου αποκλιμακώνονται και οι τιμές χονδρεμπορικής στην αγορά ρεύματος παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση, η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων «σπάει» κάθε αρνητικό ρεκόρ, υποδαυλίζοντας όποιες ελπίδες για άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους.

Για πρώτη φορά, στο χρηματιστήριο των ρύπων, η τιμή του τόνου έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, στα 81,65 ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους, η συγκεκριμένη τιμή έχει αυξηθεί κατά 140%. Τα δικαιώματα ρύπων έχει προσεγγίσει τις τιμές του φυσικού αεριού, οι οποίες όπως προαναφέρθηκε είναι σε φάση αποκλιμάκωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ολλανδικό συμβόλαιο ΤΤF που απεικονίζει την τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έκλεισε χθες στα 90,7 ευρώ/MWh

Σ’ ό,τι αφορά στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, επίσης επικρατούν τάσεις υποχώρησης από τα ιστορικά υψηλά που καταγράφηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η μέση τιμή θα κινηθεί σήμερα στα 217,26 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία στα 216,19 ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ραγδαία αύξηση στις τιμές ρύπων, δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και προφανώς δυσχεραίνει τις προσπάθειές τους για μείωση των τιμών σε νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης