Οικονομία

Σταϊκούρας: Αυξήσεις 500 εκατ. σε δημοσίους υπαλλήλους με το νέο μισθολόγιο


Στις αρχές του 2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν πάρει αθροιστικά 800-900 εκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις αποδοχών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο υπουργός είπε ότι φέτος για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια εντελώς καθηλωμένων μισθών, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μία αύξηση 200 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περίπου 80 εκατ. από τη μη εισφορά 1% στο ταμείο τους.

"Αυτά είναι τα πρώτα 280 εκατ. ευρώ αυξήσεων που οι δημόσιοι υπάλληλοι τα βλέπουν στο πορτοφόλι τους, επισήμανε ο κ. Σατϊκούρας, τονίζοντας ότι υπάρχουν κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων όπως οι γιατροί, που «από φέτος μόνιμα βλέπουν σημαντική αύξηση των μισθών τους κατά 10%. Με το νέο μισθολόγιο που θα φτιάξουμε μέσα στο 2023, θα προσθέσουμε άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων χαμηλότερων κλιμακίων, αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ένστολους και στα μέλη ΔΕΠ, ».

Για την επαναφορά της 13ης σύνταξης στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας χθες, όπως και για την καταβολή των αναδρομικών και την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά, ο υπουργός σημείωσε ότι «τα λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη».

Συνολικά, αυτά για τα οποία δεσμεύεται ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που εκλεγεί, είναι μέτρα που ανέρχονται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί και μια σειρά από μειώσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και μειώσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που συνολικά σημαίνουν πολλά δισ. ευρώ.

«Κάθε μέρα ανακοινώνει και νέα μέτρα η αντιπολίτευση, πρόσθετες παροχές. Οι παρεμβάσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και στα τρόφιμα που είχε πει τον Δεκέμβριο ήταν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα το 2023 θα επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την ελληνική οικονομία, με ό,τι σημαίνει αυτό για την επενδυτική βαθμίδα και με ό,τι σημαίνει αυτό για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα υπάρχει στην Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Μιλώντας για τη φράση του πρωθυπουργού, χθες, ότι «με πολιτική αστάθεια δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλια», ο υπουργός είπε πως «είναι πρόδηλο παγκοσμίως ότι όσο μεγαλύτερη σταθερότητα υπάρχει και λιγότερες αβεβαιότητες στα εθνικά και τα διεθνή οικονομικά περιβάλλοντα, τόσο οι χώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναβαθμιστούν».

Και συνέχισε λέγοντας: «Επειδή υπήρχε πολιτική σταθερότητα την προηγούμενη τριετία, αλλά κυρίως επειδή υλοποιήσαμε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών και ακολουθήσαμε συνετή δημοσιονομική πολιτική, αναβαθμιστήκαμε 11 φορές, φτάσαμε συνεπώς ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα».

Είχαμε μόνο αναβαθμίσεις την τελευταία τετραετία και αυτό οφείλεται και στη σταθερότητα, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και υποστήριξε ότι συνεπώς, η έλλειψη σταθερότητας στην Ελλάδα και οι αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον επηρεάζουν αρνητικά την επίτευξη αυτού του τελευταίου εθνικού στόχου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξημένων επιτοκίων, αποτέλεσμα της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απότοκο του υψηλού πληθωρισμού, ενώ θύμισε ότι επί προηγούμενης κυβέρνησης είχαμε αρκετές υποβαθμίσεις.

Σε σχέση με την αναμενόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο υπουργός Εργασίας είναι σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους γι’ αυτό το ζήτημα και θα ακολουθήσει εισήγηση του υπουργού Εργασίας στον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης. «Αυτό που ισχύει είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία αύξηση, τρίτη αύξηση, του κατώτατου μισθού, αλλά θα πρέπει αυτή να είναι και ρεαλιστική, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα αλλά και οι επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε μια πλήρη εικόνα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Κατόπιν, ο κ. υπουργός ρωτήθηκε εάν στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να αποφασιστεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για να απαντήσει πως «όλα είναι ζητήματα δημοσιονομικού χώρου και προτεραιοτήτων που θα συνθέσει ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση», ενώ σε σχέση με το πώς θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος τη χρονιά που διανύουμε, εξήγησε πως πρόκειται για αποτέλεσμα δύο παραγόντων που εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν ή έχουν επιτευχθεί.

«Το ένα είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Φαίνεται ότι υπάρχει μια ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, καλύτερη από αυτές που αρχικά θεωρούσαμε για το 2022. Και ταυτόχρονα έχουμε την πρώτη αίσθηση ότι οι τιμές στην ενέργεια κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα ή προβλέπεται ότι θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Είμαστε σχεδόν στο τέλος του πρώτου μήνα του έτους. Οι αβεβαιότητες εξακολουθούν, υψηλές και μεγάλες. Οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, οι προτεραιοποιήσεις μεταβιβάζονται ή μετατίθενται. Πριν από 8-9 μήνες, η προτεραιότητα ήταν το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι», ανέφερε αναλυτικά ο υπουργός.

«Στη συνέχεια ήταν τα καύσιμα, μετά τα τρόφιμα, άρα φαίνεται να αρχίζουν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα τον επόμενο μήνα και ανάλογα με το από πού προέρχεται αυτό, δηλαδή, αν έρχεται αυτό από καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού με μόνιμα χαρακτηριστικά, είτε έρχεται βραχυπρόθεσμα από κάποιες μεταβολές οι οποίες δεν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Μετά από τέσσερις μήνες θα έχουμε καλύτερα δεδομένα για την επόμενη περίοδο, μετά από έξι μήνες και ούτω καθεξής».

Ειδικά όσον αφορά στην ακρίβεια, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει μετατοπιστεί στα τρόφιμα παγκοσμίως. Στις 38 χώρες και του ΟΟΣΑ, οι 33 έχουν διψήφιο ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα ανέφερε και η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Έχουμε κάποιες ενδείξεις από εισαγόμενα προϊόντα και τιμές στις πρώτες ύλες ότι μπορεί να υπάρχει μια συγκράτηση του κόστους. Έχουμε τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής τους τελευταίους μήνες από το καλάθι του νοικοκυριού και έχουμε και τις παρεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, τα 650 εκατομμύρια. Νομίζω ότι θέτουμε κάποια πρώτα σημαντικά αναχώματα, μεταξύ άλλων Ο κ. υπουργός ερωτήθηκε ακόμα εάν με τη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα μειωθούν και οι σχετικές επιδοτήσεις και η απάντησή του ήταν πως οι επιδοτήσεις οι οποίες δίνονται, είναι για να καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι της επιβάρυνσης του πολίτη. «Οι επιδοτήσεις προέρχονται από την αγορά ενέργειας από τους παρόχους και ένα μικρό ποσοστό από τον προϋπολογισμό. Είναι πρόδηλο ότι όσο πέφτει το σύνολο τόσο πέφτουν και τα συστατικά αυτού», ανέφερε.

Για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έρχεται δώρο του Πάσχα για συνταξιούχους και ευάλωτους πριν τις εκλογές, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε: «Δεν θα σχολιάσω κανένα μέτρο που αφορά το μέλλον, διότι η σωστή αλληλουχία των γεγονότων είναι πρώτα μετράμε, βρίσκουμε τον χώρο, συζητάμε με τον πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός θέτει τις προτεραιότητες, κάνουμε ανακοινώσεις και μετά εξειδικεύουμε».

Τέλος, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2% το 2023, ο κ. υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Φαίνεται ότι κινούμαστε ικανοποιητικά. Φαίνεται ότι είμαστε πιο κοντά στον στόχο για 2%, ο προϋπολογισμός έχει 1,6%. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε μια εξωγενή κρίση. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κρίση χτυπάει όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πρέπει, συνεπώς, όχι μόνο να βλέπουμε πώς πηγαίνουμε εμείς ως χώρα, αλλά πρέπει να βλέπουμε και πώς πηγαίνουμε εμείς ως χώρα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα το 2022 θα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το 2023 θα έχει τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης. Θα έχουμε ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επενδύσεων μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024, με σημαντική μείωση της ανεργίας, η οποία ήδη υφίσταται και η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα