Ελλάδα

ΣτΕ: Η Ολομέλεια κατάργησε τις δίκες κατά της νότιας επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά


Με δυο αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, κατάργησε τις δίκες οι οποίες αφορούσαν τις αιτήσεις του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκατάσταση και λειτουργία δύο εργοταξιακών χώρων του ΟΛΠ στον Mώλο Δραπετσώνας και στην Ακτή Βασιλειάδη, για τις ανάγκες κατασκευής του έργου της Νότιας επέκτασης, στο λιμάνι του Πειραιά (Master Plan).

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 59 και 60/2024 αποφάσεις της (πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου), κατάργησε τις δυο αυτές δίκες με την αιτιολογία ότι εκδόθηκαν νέες αποφάσεις, οι οποίες αντικατέστησαν τις προσβαλλόμενες.

Ο ΟΤΑ, κ.λπ. ζητούσαν από το ΣτΕ, να ακυρωθεί: 1) η από 11.12.2020 απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία ανανεώθηκαν και τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του συνολικού έργου του ΟΛΠ/Cosco, για τη λειτουργία του λιμένα Πειραιά και την κατασκευή και λειτουργία έργων βελτίωσης και επέκτασης αυτού και 2) η από 23.2.2021 απόφαση του ιδίου γενικού διευθυντή, με την οποία εγκρίθηκε η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) για την εγκατάσταση και λειτουργία δύο εργοταξιακών χώρων στο Mώλο Δραπετσώνας και στην Ακτή Βασιλειάδη, για τις ανάγκες κατασκευής του έργου της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά (Master Plan).

Σύμφωνα με την Ολομέλεια η κατάργηση των δικών έγινε καθώς «εκδόθηκε νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στις 15.9.2023, η οποία αντικατέστησε την πρώτη προσβαλλόμενη πράξη, και ότι, κατόπιν αυτού, έχει παύσει να ισχύει και η δεύτερη προσβαλλόμενη έγκριση της ΤΕΠΕΜ».

Τέλος, η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ, έκρινε ότι «για την έγκυρη άσκηση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου από Δικηγορικό Σύλλογο ενώπιον του ΣτΕ απαιτείται η παροχή πληρεξουσιότητας στον υπογράφοντα αυτό δικηγόρο ή στον παριστάμενο κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, χωρίς να αρκεί η προσκόμιση απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΣτΕ