Πολιτική

ΣτΕ: Συζητήθηκε η αίτηση Ανδρουλάκη για τις τηλεφωνικές υποκλοπές


Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη) συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκου Ανδρουλάκη, με την οποία ζητάει να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), ενώ παράλληλα στρέφεται κατά της ΑΔΑΕ.

Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και να μην μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,να έχει πρόσβαση και ενημέρωση για τα προσωπικά του δεδομένα που έχει Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και μάλιστα την στιγμή που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους απαγορεύσεις, τόνισαν οι συνήγοροι του κ. Ανδρουλάκη ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει από το ΣτΕ την ακύρωση της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από την ΑΔΑΕ να του γνωστοποιηθεί η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει από το ΣτΕ να αναγνωρισθεί ότι η διάταξη του νόμου 4790/2021 με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την εισηγήτρια της υπόθεσης τέθηκε θέμα εάν μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, τη κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης για συνέχιση της δίκης.

Οι συνήγοροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νικόλαος Αλιβιζάτος και Εμμανουήλ Βελεργάκης, τόνισαν ότι κ. Ανδρουλάκης έχει ηθικό έννομο συμφέρον και παράλληλα συνταγματικό δικαίωμα για συνέχιση της δίκης αυτής μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (νόμου 5002/2022).

Η χώρα μας διακατέχεται από «σύνδρομο του εθνικού απορρήτου», ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξη της νομοθεσίας καλπάζει χωρίς ωστόσο η Ελληνική νομοθεσία να εναρμονίζεται,τόνισαν οι δικηγόροι του κ. Ανδρουλάκη και προσέθεσαν, ότι δεν μπορεί να ισχύουν «στεγανά» την στιγμή μάλιστα που το Σύνταγμα δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Στην συνέχεια η συνήγορος της ΑΔΑΕ, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ, Αθηνά Ελεφάντη, επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα εννόμου συμφέροντος του κ. Ανδρουλάκη για συνέχιση της δίκης, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο νέος νόμος 5002/2022 δεν αναφέρει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του παλαιού καθεστώτος.

Η ΑΔΑΕ τόνισε η κυρία Ελεφαντή, απλά εφήρμοσε το νόμο και αρνήθηκε την πρόσβαση στον κ. Ανδρουλάκη. "Για το λόγο αυτό ζητώ την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης του κ. Ανδρουλάκη", κατέληξε η συνήγορος της ΑΔΑΕ.

Τέλος το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα