Οικονομία

“Στενός κορσές”από ΕΕ για μέτρα στήριξης και φοροελαφρύνσεις


 Αντιδράσεις στις Βρυξέλλες προκαλεί το συνεχιζόμενο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης, με υποσχέσεις, προαναγγελίες και διαρροές για νέα μέτρα στήριξης και φοροελαφρύνσεις, που αποκτούν χαρακτήρα προεκλογικής παροχολογίας. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξοδέψει πολλά – περισσότερα απ΄ όσα “αντέχουν” τα δημοσιονομικά της – στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και η κυβέρνηση  πρέπει να είναι πλέον φειδωλή.

Η Κομισιόν επιμένει σε δύο σημεία: Στις δαπάνες για μέτρα στήριξης και στις κυβερνητικές εξαγγελίες γιια φοροελαφρύνσεις σε μεσαία-υψηλά εισοδήματα και σε επιχειρήσεις.

Το “μοτίβο” που επαναλαμβάνεται σε όλες τις συζητήσεις Ευρωπαίων αξιιωματούχων με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα είναι ένα: Οποια μέτρα συνεχιστούν ή ξεκινήσουν τώρα, πρέπει να είναι απολύτως στοχευμένα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – και το δημοσιονομικό κόστος τους να είναι αντιστοίχως περιορισμένο.

Η Κομισιόν θέτει απερίφραστα θέμα δαπανών, ζητώντας να μπει “φρένο”. Οσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις, θέμα που έρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες με αόριστες αναφορές και με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι οι θα έπλητταν σοβαρά  τα δημόσια έσοδα – τον μόνον τομέα όπου η Ελλάδα έχει πράγματι να επιδείξει υψηλές και βελτιούμενες δημοσιονομικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια.

 Ούτε οι "σύμμαχοι"...

Με τις απόψεις της Κομισιόν συντάσσονται οι περισσότερες χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης - ακόμη κι εκείνες όπου κυβερνούν κόμματα του ΕΛΚ, τα οποία θέλουν να στηρίξουν τον Κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην προσπάθεια επανεκλογής τους.

Στην πρόσφατη συνάντηση ηγετών του ΕΛΚ στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο πρωθυπουργός  δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει υποστήριξη, ώστε η κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερα περιθώρια για παροχές και μείωση φόρων ενόψει εκλογών το 2023.

“Απαγορευτικό” αναμένεται να δοθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με συστάσεις και προειδοποιήσεις. Το Συμβούλιο υπουργών θα δώσει μεν «πράσινο φως» για εκταμίευση της τελευταίας δόσης ελάφρυνσης του χρέους (644 εκατ. ευρώ). Ομως η έγκριση αυτή θα συνοδεύεται από πολλούς “αστερίσκους” και προειδοποιήσεις για συγκράτηση δαπανών και για την υλοποίηση προαπαιτούμενων που ακόμη εκκρεμούν.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα κινηθούν ουσιαστικά στη γραμμή της Κομισιόν, που θέλει να βάλει “στενό δημοσιονομικό κορέ” στην Ελλάδα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να περιορίσει προεκλογικές παροχές και παράλληλα να  βρει ισοδύναμα για μέτρα με δημοσιονομικό κόστος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα