Πολιτική

Στη Βουλή η τελευταία πράξη για τη δημιουργία ή όχι ιδιωτικής εταιρείας Cyta


Στη βουλή θα παιχθεί η τελευταία πράξη για τη δημιουργία ή όχι ιδιωτικής εταιρείας Cyta με παράλληλη κατοχύρωση των κεκτημένων των εργαζομένων μέσα από τα σχετικά νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη βουλή.

Η εκτίμηση αυτή είναι το απότοκο της χθεσινής συνάντησης των ηγεσιών των συντεχνιών στη Cyta με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στο πλαίσιο της μεικτής συμβουλευτικής επιτροπής που έχει συσταθεί πριν ένα χρόνο για να διαχειριστεί και να καθορίσει τις διαδικασίες και τα σχετικά νομοθετήματα για την αποκρατικοποίηση της αρχής.

Οι συντεχνίες έχοντας υπό μάλης την καθολική στήριξη των μελών τους να αντιδράσουν στην οποιαδήποτε προσπάθεια αποκρατικοποίησης του οργανισμού, επανέλαβαν στον υπουργό οικονομικών τη διάχυτη θέση τους ότι η καλύτερη οδός για να αντιμετωπίσει η αρχή το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν είναι η πώληση των περιουσιακών της στοιχείων σε ιδιώτη επενδυτή, αλλά ο εκσυγχρονισμός της μέσα από συλλογικές προσπάθειες κράτους και εργαζομένων.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, ωστόσο, την ίδια ώρα έθεσαν στο τραπέζι τα αιτήματα που περιέχονται και σε σχετικό σημείωμα που αποστάληκε στον υπουργό οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούν στην κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους στο σκέλος του μισθοδοτικού, του συνταξιοδοτικού, της ανέλιξης και της μετάταξης τους στο δημόσιο.

Οι συντεχνίες ζήτησαν όπως το καθεστώς μεταφοράς των υπαλλήλων στο δημόσιο δεν θα έχει χαρακτήρα απόσπασης, αλλά μετάταξης καθώς με αυτό τον τρόπο θα τους δίνει το δικαίωμα να ενσωματωθούν στην οργανική δομή της δημόσιας υπηρεσίας, κυρίως για σκοπούς ανέλιξης.

Αξίωσαν όπως για όσους μεταταχθούν στο δημόσιο να ισχύουν οι αποκοπές και οι μειώσεις που ισχύουν σήμερα στη Cyta και όχι στο δημόσιο. Ξεκαθάρισαν στον υπουργό οικονομικών ότι δεν απεμπολούν τα κεκτημένα τους δικαιώματα που αφορούν στους όρους εργασίας και στις αποζημιώσεις όταν θα μεταταχθούν στο δημόσιο.

Ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε επιφυλάξεις καθώς όπως υπέδειξε σε μία τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθούν δύο κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Ζήτησαν απάλειψη της πρόνοιας που ορίζει ότι ο τερματισμός απασχόλησης από τη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί δεν θα γίνεται με βάση τον νόμο περί πλεονάζοντος προσωπικού.

Ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε ότι η νομοθεσία αυτό προβλέπεται και εφαρμόζεται για όλες τις τάξεις εργαζομένων. Οι συντεχνίες αξίωσαν επίσης όπως η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση του προσωπικού δεσμεύει και τον οποιονδήποτε νέο εργοδότη/επενδυτή της νέας εταιρείας.

Υπέδειξαν όπως οι υπηρεσίες και τα περιουσιακά στοιχεία της κρατικής Cyta εκχωρηθούν και όχι να παραχωρηθούν στον επενδυτή, όπως γίνεται στην περίπτωση του λιμανιού Λεμεσού.

«Η συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών κατέληξε με το συμπέρασμα ότι όλες οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων της Cyta θα αποτελέσουν αντικείμενο διεξοδικής εξέτασης στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής οικονομικών της βουλής», δήλωσε στη StockWatch o πρόεδρος της ΕΠΟΕΤ –ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι και η προσέγγιση και του ίδιου του υπουργού.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στη Cyta θα δώσουν τη μάχη μέσα από τη βουλή έχοντας στο «οπλοστάσιο τους», όπως είπε, τις θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων που τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

Σε αυτή την περίπτωση προβάλλει και πάλι ως βασικό κλειδί για να περάσουν τα νομοσχέδια για τη Cyta, το ΔΗΚΟ.

Οι πληροφορίες φέρουν την Πινδάρου να διατηρεί ανοικτή γραμμή με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την πάγια θέση του ΔΗΚΟ, να μην παραχωρούνται κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε ιδιωτικά χέρια.

Η ένατη δόση από την 8η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου μπήκε ήδη στο «ψυγείο» αφού τα προαπαιτούμενα για εκταμίευση της δόσης που αφορούν στη Cyta δεν έχουν εκπληρωθεί.

Το Eurogroup συνέρχεται στις 15 και 16 Ιανουαρίου και η κυβέρνηση προσβλέπει στην επόμενη σύνοδο που θα γίνει μέσα Φεβρουαρίου.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει όπως οι κυπριακές αρχές προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες νομοθετικές και πρακτικές ρυθμίσεις, με στόχο την προκήρυξη της πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία νέας εταιρείας Cyta, μέχρι τον Ιανουάριο του 2016.

Η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2016. Στο προηγούμενο μνημόνιο ο στόχος που είχε τεθεί ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Ένα από τα προαπαιτούμενα, ο διαχωρισμός της ΑΗΚ σε εταιρείες παραγωγής και διανομής ρεύματος, εκπληρώθηκε με χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις