Αγορές

Στην άμυνα το χρηματιστήριο


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο και η μεταβλητότητα αυξάνεται, καθώς η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών, μετά από μία εβδομάδα μικρών απωλειών.  Οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει καθοδική  κατεύθυνση και τα αρχικά κέρδη εξανεμίζονται. Υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλός τζίρος που υποδηλώνουν επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής.

Ανάλογη εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου επικρατεί αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στα μέτωπα των επιτοκίων και της ρευστότητας, υπό την απειλή του πληθωρισμού που "σηκώνει κεφάλι" στις ΗΠΑ.

 Στο ΧΑ αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν τα δημοσιονομικά στοιχεία και οι ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, με έμφαση στις επιδόσεις του τουριστικού τομέα.

Οι "τυμπανουκρουσίες" για την εκκίνηση μεγάλων έργων (Ελληνικό, γραμμή 4 του Μετρό) δεν είχαν ουσιαστική επίδραση στην αγορά, αν και έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθούν για ένα πρόσκαιρο "ντοπάρισμα αισιοδοξίας"

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι επί της ουσίας τίποτε δεν έχει αλλάξει στο ΧΑ από την προηγούμενη εβδομάδα και δεν αποκλείεται μιά κίνηση εκτόνωσης.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν υψηλά ημέρας στο πρώτο 45λεπτο της συνεδρίασης. Στη συνέχεια πήραν πτωτική κατεύθυνση και διολισθαίνουν με αργό ρυθμό, διατηρώντας προς το παρόν θετικό πρόσημο.

  Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 912,03 μονάδες (+0,72%) και τώρα  στις 907, με οριακά κέρδη 0,15%. Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει  0,10%, στις 2.194,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,01% και τώρα τα κέρδη του έχουν περιοριστεί σε 0,55%. Με θετικό πρόσημο στον κλάδο  Εθνική +1,4%, Alpha +0,6%,  Eurobank +0,3%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος, στο κόκκινο Πειραιώς -1,4%, Attica Bank -0,5%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Aegean με +4,6%. Ακολουθεί η Coca-Cola με +2,2%, προσθέτοντας πολλές μονάδες στους βασικούς δείκτες. ΟΤΕ, Φουρλής, ΕΧΑΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,2%, ΟΛΠ +0,6%.

Στον αντίποδα Jumbo -1,6%, Motor Oil και Μυτιληναίος -1,4%, ΟΠΑΠ -1,2%, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1%.

Στα mid caps επανήλθε σε ανοδική τροχιά ο Αβαξ (+2%), που συμμετέχει στην κοινοπραξία κατασκευής τς γραμμής 4 του μετρό. Ακολουθούν Τεχνική Ολυμπιακή +1%, Autohellas, Ευρωπαϊκή Πίστη και ΕΥΑΘ +0,8%.

Στο κόκκινο MIG -3,3%, Ικτίνος και Ιντρακάτ -2%, Cenergy -1,7%, Quest -1,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα