Οικονομία

Στην ΕΕ ο Κ. Μητσοτάκης για έκτακτη χρηματοδότηση και βοήθεια


Ευρωπαϊκούς πόρους και έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες ζητάει η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει σήμερα στο Στρασβούργο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με την οποία θα συζητήσει τρόπους οικονομικής στήριξης της χώρας μας. Τα ζητούμενα κονδύλια μπορεί να προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, τα αγροτικά Ταμεία και με αναδιανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών και κάλυψης των άμεσων αναγκών των πλημμυροπαθών είναι δυσβάστακτο για τον ελληνικό προϋπολογισμό και η κυβέρνηση προσβλέπει σε σημαντική οικονομική βοήθεια. «Απαιτείται η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας, ώστε να μην επωμισθεί ο Έλληνας φορολογούμενος το κόστος των ζημιών που άφησε πίσω του η κακοκαιρία».

Το ζήτημα είναι αν  η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη  θα "μεταφραστεί" σε επαρκή στήριξη. Στο παρελθόν η ΕΕ φάνηκε πολύ φειδωλή σε τέτοιες έκτακτες χρηματοδοτήσεις,, παρά τις διαβεβαιώσεις των τότε ηγετών της. Ενδεικτικό είναι ότι στην περίπτωση του Ιανού, όταν οι ζημιές σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν 863,5 εκατ. ευρώ, η Ευωπαϊκή Ενωση έδωσε μόλις... 21,6 εκατ.

Τα ποσά δηλαδή που δίνονται μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης είναι μηδαμινά σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφών.

Με το Ταμείο Αλληλεγγύης η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τις χώρες μετά από φυσικές καταστροφές με στόχο την ταχεία ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας παρέχοντας βοήθεια για δράσεις ανακούφισης και κάλυψης των άμεσων αναγκών και συμμετέχοντας σε προσπάθειες βραχυπρόθεσμης αποκατάστασης κατεστραμμένων βασικών υποδομών.

Περισσότερα μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να κάνει μια νέα ανακατανομή των πόρων του Ταμείου και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να βρεθούν χρήματα κυρίως για την αποκατάσταση των υποδομών. Ομως κι αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς θα πρέπει να δοθούν οι ανάλογες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνεται ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 υπάρχει Πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία, συνολικού προϋπολογισμού 714 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις