Αγορές

Στήριξη ή εγκατάλειψη των ελληνικών ομολόγων; Η ΕΚΤ αποφασίζει


Η σεναριολογία και τα πάσης φύσεως σχέδια που διαρρέονται προς τον Τύπο, αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ), βρίσκονται στο «φόρτε» τους, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Δ.Σ της Κεντρικής Τράπεζας, την επόμενη Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα παρακολουθεί με εύλογη αγωνία τη μάχη «χαρακωμάτων» που δίνεται εντός της ΕΚΤ, ευελπιστώντας ότι η απόφαση που θα προκριθεί θα είναι ευνοϊκή για αυτή, δηλαδή θα παρέχει εκ νέου πλαίσιο προστασίας στα ελληνικά ομόλογα, όπως συνέβη την τελευταία διετία με το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP).

Με δεδομένο ότι το έκτακτο πρόγραμμα λήγει τον Μάρτιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται εδώ και αρκετούς μήνες τις λύσεις για την επόμενη ημέρα, που θα επιτρέψουν σε ομόλογα όπως είναι τα ελληνικά, να παραμείνουν υπό την κάλυψη της ΕΚΤ. 

Το δυσμενές σενάριο, όπως αυτό διέρρευσε στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα συμπεριληφθούν στον κλασικό τακτικό πρόγραμμα APP, το οποίο θα «τρέξει» και μετά τον Μάρτιο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα, που τελούσαν υπό την προστασία της ΕΚΤ εδώ και μία διετία χάρη στο έκτακτο πρόγραμμα, θα βρεθούν ξανά στο έλεος των αγορών, χωρίς κάποιο δίχτυ ασφαλείας, μ’ ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για τον δανεισμό της χώρας. Η ένταξη στο πρόγραμμα APP θα μπορούσε να γίνει άμεσα και ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης της ΕΚΤ, εφόσον η Ελλάδα «έπιανε» την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο εντός του 2022, αυτό μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο.

Υπάρχουν, βεβαίως και τα πιο ευνοϊκά σενάρια για το μέλλον των ελληνικών ομολόγων, όπως αυτό που αναφέρει ότι η ΕΚΤ εξετάζει να διευρύνει χρονικά και να αυξήσει την ευελιξία αναφορικά με την επανεπένδυση σε νέα ομόλογα των χρημάτων από τους τίτλους που είχε αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP. Η ευελιξία «μεταφράζεται» κυρίως στη γεωγραφική κατανομή των αγορών όσο και τον χρόνο στον οποίο θα γίνονται roll over οι τίτλοι που ωριμάζουν, αποτελώντας το βασικό εργαλείο με το οποίο θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τυχόν αναταράξεις στις αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κατεύθυνση που έδινε έως τώρα η ΕΚΤ, οι επανεπενδύσεις σε ομόλογα θα συνεχισθούν τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.

Επίσης το προηγούμενο διάστημα διέρρεαν προς τον Τύπο πληροφορίες, ότι η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα σχέδιο γέφυρα, μετά το τέλος του PEPP, ενδεχομένως να μετασχηματίσει-μετεξελίξει τον «πυρήνα» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να εντάξει κρατικά ομόλογα, όπως τα ελληνικά, που δεν έχουν την επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτο λογίζονται ως «σκουπίδια».

Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα αξίας 35 δισ.ευρώ

Από την αρχή του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) έως σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 35 δις.ευρώ. Η ΕΚΤ εξάντλησε την ευελιξία της κατά την εφαρμογή του προγράμματος πανδημίας, εφαρμόζοντας αρκετά ελαστικά κριτήρια ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδος, κατά τις αγορές ομολόγων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα