Αγορές

Νέο 10ετές ομόλογο: Προσφορές άνω των 15 δισ, στο 1,82% το επιτόκιο


Σε δυσμενή συγκυρία - καθώς τα ευρωπαϊκά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν -  το ελληνικό Δημόσιο βγήκε σήμερα στις αγορές για να αντλήσει περί τα 3 δισ, ευρώ με έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε το πρωί, με το αρχικό επιτόκιο  να διαμορφώνεται στο 1,89%, περίπου στο μέσο όρο των προβλέψεων, ωστόσο υποχώρησε στο 1,82%. Σ' ό, τι αφορά τις προσφορές, αυτές ξεπέρασαν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον στόχο των 3 δισ.

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για επιτυχημένη έκδοση, ωστόσο αυτό εκφράζει μόνο την πτυχή της υπερκάλυψης των 3 δισ.ευρώ. Αντιθέτως το τελικό επιτόκιο ήταν αρκετά "τσιμπημένο" και σχεδόν διπλάσιο από αυτό της έκδοσης του Ιουνίου, που διαμορφώθηκε στο 0,88%. 

Στη δευτερογενή αγορά σήμερα η απόδοση του «παλαιού» πλέον δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,66%, ενώ στην «πρέσα» βρέθηκαν κραταιά ευρωπαϊκά ομόλογα, όπως το γερμανικό και γαλλικό δεκαετές.

Ειδικότερα ο κ.Σταϊκούρας ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2022.
Έκδοση που, για ακόμη μία φορά, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων. Η χώρα μας άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8%.

Το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία. Συγκυρία στην οποία καταγράφεται, διεθνώς, άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και η επικείμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική. Χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι ότι τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση. Ωστόσο, παρά τη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Ενώ, και το περιθώριο επιτοκίου, το spread, του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού έχει συρρικνωθεί σημαντικά, τόσο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα όσο και με τα επίπεδα των αρχών του 2019.

Συνεπώς, η χώρα μας, συνεχίζοντας την – αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική και την αποτελεσματική οικονομική πολιτική των τελευταίων 2,5 ετών, καταφέρνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης ρευστότητας, να κινείται αταλάντευτα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην κανονικότητα κλασικού εκδότη-χώρας της Ευρωζώνης, "κλειδώνοντας” το κόστος δανεισμού της δεκαετίας σε χαμηλά επίπεδα.

Ως Κυβέρνηση, διασφαλίζουμε σταθερότητα και ασφάλεια. Διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της πατρίδας μας σε ασφαλές ύψος, παρά τις πρωτόγνωρες – σε ολόκληρο τον πλανήτη – δυσκολίες και προκλήσεις. Προκλήσεις στις οποίες απαντάμε άμεσα, μεθοδικά, διορατικά και αποτελεσματικά.

Γι’ αυτό άλλωστε, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετικές, όπως πιστοποιήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και αναγνωρίζουν – μέσα και από τη σημερινή "ψήφο” εμπιστοσύνης τους – οι διεθνείς αγορές.

Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, την εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, τη χάραξη μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία μας να συνεχίσει να ισχυροποιείται, ολόπλευρα όπως είδαμε σήμερα, τόσο με την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές όσο και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας»

Στον σχεδιασμό και η έκδοση «πράσινου» ομολόγου

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και για το 2022, καθώς  στοχεύει σε άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων. Μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει και στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού κρατικού ομολόγου, στα μέσα του 2022.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, μετά το δεκαετές ομόλογο, θα ακολουθήσει τον Μάρτιο η έκδοση ενός 5ετούς όπου στόχος είναι η άντληση 1,5 δισ.ευρώ.  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα