Τράπεζες

Στο 3,75% το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ – Οι νέες εκτιμήσεις της Goldman Sachs


Από το 3% που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο το επιτόκιο, θα αυξηθεί 75 μονάδες βάσης έως τον Ιούλιο

Τρεις αυξήσεις επιτοκίων, τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο από 25 μονάδες βάσης ανά μήνα, «βλέπει» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Goldman Sachs. H αμερικανική τράπεζα ανεβάζει τον πήχη του τελικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,75% από το 3,5% που ήταν στην προηγούμενη πρόβλεψή της, εκτιμώντας ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να κάνει "διάλειμμα" ή να πατήσει προσωρινό φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων.

H πρόσφατη τραπεζική περιπέτεια της Credit Suisse που κλόνισε τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, είχε οδηγήσει την Goldman Sachs στο συμπέρασμα-που καταγράφηκε σε προηγούμενη έκθεσή της, ότι οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ θα έβαζαν«χαλινάρι» στις αυξήσεις επιτοκίων. Οι τελευταίες άλλωστε, αποδείχθηκε ότι διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην τραπεζική θύελλα που ξέσπασε πριν εβδομάδες και έχει προκαλέσει μείζονα ζητήματα σε κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ τον Μάρτιο, διέψευσε την Goldman Sachs και άλλους φορείς που έβλεπαν περιορισμό των επιτοκίων. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ωστόσο, επέμενε ότι η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει φτάσει στο τέλος της και εκτιμούσε ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 3,5%.

Εως και σήμερα τα παραπάνω, καθώς αναθεώρησε τις εκτιμήσεις και πλέον «βλέπει» ότι το τελικό επιτόκιο θα ανέβει κι άλλο,  στο 3,75%. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης της Goldman Sachs, τα πρόσφατα στοιχεία, οι δηλώσεις αρκετών στελεχών της διοίκησης της ΕΚΤ αλλά και η υποχώρηση των ανησυχιών για την υγεία του τραπεζικού κλάδου δίνουν περιθώριο στην ΕΚΤ να συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική.

Εστία ανησυχίας ο δομικός πληθωρισμός

Σημείο αναφοράς για τις επιλογές της ΕΚΤ αναφορικά με τα επιτόκια αποτελεί αναμφίβολα ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει ισχυρός και ενισχύει τις φωνές εκείνες στη Φρανκφούρτη-κυρίως τα «γεράκια»- που ζητούν περαιτέρω αυξήσεις.  Ο συνολικός πληθωρισμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη μειώθηκε στο 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat από 8,5% τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, παρά την πτώση αυτή, ο δομικός πληθωρισμός - ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αναδεικνύοντας την επιμονή των υψηλών τιμών κυρίως στον τομέα τον τροφίμων.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα