Οικονομία

Προσφορές 21,9 δισ. για το νέο 10ετές ομόλογο, 4,28% το επιτόκιο- Το Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ.


Ιδιαίτερα επιτυχής η πρώτη φετινή προσφυγή της χώρας στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου, καθώς το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και οι μεγάλες προσφορές από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια και τράπεζες, οδήγησαν το επιτόκιο πολύ χαμηλότερα από το προβλεπόμενο, ενώ το Δημόσιο αξιοποίησε την ευκαιρία και άντλησε συνολικό ποσό μεγαλύτερο από το προγραμματισμένο.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 4,279%, αρκετά χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο για 4,50%.

Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 21,9 δισ. ευρώ και ο ΟΔΔΗΧ άντλησε για λογαριασμό του Δημοσίου 3,5 δισ.ευρώ, έναντι 2 δισ. που ήταν το μίνιμουμ ζητούμενο ποσό.

Είναι μία αμυντική κίνηση έναντι του κινδύνου σημαντικής ανόδου των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, μετά τη ¨βροχή" ομολογιακών εκδόσεων από χώρες της Ευρωζώνης και τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν ήδη βγει στις αγορές τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις από την Ισπανία, τη Γερμανία, άλλες χώρες και από διεθνείς ομίλους, που θα απορροφήσουν σημαντική ρευστότητα.

Σταϊκούρας: Επιτυχές εγχείρημα

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της εξόδου στις αγορές εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι ήταν πολύ θετικά, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές

Ο κ. Σταϊκούρας είπε:

 «Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023. Η έκδοση ήταν επιτυχής ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον. Η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Οι ανάγκες και οι στόχοι

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων έγινε πριν από ένα χρόνο (στις 19/01/2022) με  επιτόκιο 1,836% Ηταν συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ. Ομως οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές: Είχε πραγματοποιηθεί πριν η ΕΚΤ ξεκινήσει τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος για φέτος είναι η άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ οι συνολικές δανειακές ανάγκες για το 2023 φθάνουν στα 15,4 δισ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο έχει ανάγκη 7,2 δισ. για χρεολύσια, 4,7 δισ. για τόκους, 800 εκατ. για εξόφληση εντόκων γραμματίων και 4,5 δισ. για κάλυψη αναγκών ρευστότητας.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου παραμένουν σε επίπεδα άνω των 30 δισ. ευρώ και είναι ικανά να καλύψουν τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για τρία χρόνια,

Οι τέσσερις βασικοί στόχοι του ΟΔΔΗΧ είναι:

   - Σταθερή παρουσία στις διεθνείς αγορές, με ταυτόχρονη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων και διεύρυνση της βάσης των επενδυτών,
   -  Συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης,
   -  Περιορισμός κινδύνων που σχετίζονται άμεσα με το ελληνικό χρέος και
   -  Διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων τόσο του Δημοσίου όσο και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα