Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς οι επενδυτές τις αποφάσεις της Fed σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και την μετέπειτα δήλωση που θα καθορίσει τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment indicator, ESI) υποχώρησε, τον Ιούλιο, στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Η μείωση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στον τομέα της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών ενώ βελτιώθηκε οριακά η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε στην Ολλανδία (+1,7 μονάδες), την Ιταλία (+1,4 μονάδες) και την Ισπανία (+0,6 μονάδες) ενώ μειώθηκε σημαντικά στη Γερμανία (-2,4 μονάδες) και έμεινε αμετάβλητος στη Γαλλία.
Παράλληλα, δίχως μεταβολή, σε χαμηλά επίπεδα, παρέμεινε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, τον Ιούνιο, αφού ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ανήλθε κατά 0,1% σε σχέση με τον Μάιο, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018 σημείωσε άνοδο 1,4%. Η εν λόγω μέτρηση είναι κάτω από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%, γεγονός που τονώνει τις επενδυτικές ελπίδες για μείωση του επιτοκίου στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης, εκτός ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 1,6% στο έτος. Άνοδο 0,3% σημειώθηκε τον Ιούνιο και στην προσωπική κατανάλωση. Αξίζει να σημειωθεί πως το προσωπικό εισόδημα σημείωσε κέρδη 0,5% για πέμπτο διαδοχικό μήνα, την ώρα που ο δείκτης αποταμίευσης αυξήθηκε στο 8,1% από 8%.
Στο μέτωπο του εμπορίου, "μήνυμα" στο Πεκίνο, έστειλε, σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας να μην περιμένει να τελειώσει η πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο για να οριστικοποιήσει μια συμφωνία, ενώ στην περίπτωση που ισχύουν τα λεγόμενα και επανεκλεγεί το Νοέμβριο του 2020, η Κίνα θα πάρει μια χειρότερη συμφωνία, εάν την πάρει, συμπληρώνοντας πως «η Κίνα.. υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε να αγοράζει τώρα τα αγροτικά μας προϊόντα – καμία ένδειξη ότι το κάνουν αυτό. Αυτό είναι το πρόβλημα με την Κίνα, απλά δεν υλοποιεί».
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ξεκίνησαν οι νέες σινο-αμερικάνικες εμπορικές συνομιλίες στη Σανγκάη.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι επενδυτικές ανησυχίες για ένα άτακτο Brexit.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 385.12 μονάδες, υποχωρώντας 1.47%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,464.95 μονάδες, με απώλειες 1.66%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε στις 7,648.90 μονάδες, χάνοντας το 0.49% της αξίας του.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,154.25 μονάδες, με βουτιά 2.12%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,511.07 μονάδες, διολίσθησε κατά 1.61%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 21,292.50 μονάδες, με πτώση 1.92%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,981.15 μονάδες, κατρακυλώντας 2.54%.