Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα μακροοικονομικά βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 και υψηλότερο για το 2022 προβλέπουν οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Survey of Professional Forecasters) για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος 4,4%, κατά 0,9 της ποσοστιαίας μονάδας λιγότερο από ότι εκτιμούσαν το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,3%. Για το 2022 προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 3,7% έναντι πρόβλεψης 2,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ για το 2023 αναμένουν σημαντική επιβράδυνσή του στο 1,9%. Για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές δεν άλλαξαν τις προβλέψεις τους για το 2021 και το 2022 (0,9% και 1,3%, αντίστοιχα), ενώ για το 2023 προβλέπουν περαιτέρω ενίσχυσή του στο 1,5%. Για την ανεργία, οι αναλυτές προβλέπουν ελαφρά χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Συγκεκριμένα, αναμένουν ότι θα ανέλθει στο 8,9% φέτος και στο 8,3% το 2022 έναντι 9,1% και 8,4%, αντίστοιχα, το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2023 προβλέπουν περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 7,8%.
Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο καθώς οι περιορισμοί του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έπληξαν σοβαρά τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Με τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας και διασκέδασης να αναγκάζονται να παραμείνουν κλειστές στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, η έρευνα αποτύπωσε τη σημαντική συρρίκνωση στον τομέα υπηρεσιών αλλά κατέδειξε επίσης ότι μεταποίηση παραμένει ισχυρή καθώς τα εργοστάσια έμειναν ανοικτά στην πλειονότητά τους. Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI για την ευρωζώνη της IHS Markit, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, υποχώρησε περαιτέρω κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 49,1 τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στις 47,6 μονάδες. Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,6% αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα εντός δύο ετών εν μέσω ελπίδων ότι η κυκλοφορία των εμβολίων θα επιτρέψει την αποκατάσταση κάποιου είδους ομαλότητας. Ο PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 45,0 από τις 46,4 μονάδες, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν μείωση στις 44,5 και απέχοντας από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην αρχής της πανδημίας. Με τη δραστηριότητα να είναι ακόμα σε κάμψη και τους περιορισμούς να αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ για κάποιο διάστημα ακόμα, οι εταιρίες υπηρεσιών αναγκάστηκαν να μειώσουν τις χρεώσεις τους. Ο δείκτης τιμών παραγωγής μειώθηκε στις 46,9 από τις 48,4, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Η δραστηριότητα στα εργοστάσια παρέμεινε ισχυρή και ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση διατηρήθηκε άνετα πάνω από το όριο των 50 μονάδων, στις 54,7, αν και χαμηλότερα συγκριτικά με τις 55,2 μονάδες του Δεκεμβρίου. Αναλυτές στην έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση στις 54,5 μονάδες. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 54,5 από τις 56,3 μονάδες. Ωστόσο, παρά την ισχυρή ζήτηση τα εργοστάσια μείωσαν και πάλι το προσωπικό τους, όπως κάνουν κάθε μήνα από τον Μάιο του 2019. Ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στις 48,9 από τις 49,2 μονάδες. Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού ανεβάζουν ταχύτητα ύστερα από ένα αργό ξεκίνημα στην Ευρώπη, η αισιοδοξία για την ερχόμενη χρονιά παρέμεινε ισχυρή. Ο σύνθεετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής διαμορφώθηκε στις 63,6 μονάδες από το σχεδόν υψηλό τριετίας του Δεκεμβρίου των 64,5 μονάδων.
Στη Γερμανία, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ αναμένει σημαντικά μικρότερη ανάπτυξη για αυτό το έτος από ό, τι είχε προβλεφθεί το φθινόπωρο. «Το 2021, η οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 3%», προβλέπει η νέα ετήσια οικονομική έκθεση, την οποία θα παρουσιάσει ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός την επόμενη εβδομάδα και την οποία προδημοσιεύει το περιοδικό «Der Spiegel». Τον Οκτώβριο, η εκτίμηση ήταν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,4%.Ο λόγος για τη διόρθωση προς τα κάτω είναι η παράταση του lockdown. Συνέπεια της συγκρατημένης ανάκαμψης, θα είναι και το γεγονός ότι θα ο αριθμός των ανέργων θα μειωθεί μόνο κατά 80.000 κατά μέσο ετήσιο όρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση. Αυτή η ανάπτυξη δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ύφεση που κατέγραψε η γερμανική οικονομία πέρυσι. Το 2020, η οικονομική της επίδοση μειώθηκε κατά 5%. Η πρόβλεψη ανάπτυξης στην ετήσια οικονομική έκθεση συμφωνείται μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Οι προβλέψεις των περισσότερων ερευνητικών Ιδρυμάτων πάντως είναι πολύ πιο αισιόδοξες.
Συρρικνώθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στη Γερμανία ως αποτέλεσμα της επίδρασης της πανδημίας, ανακοίνωσε το ινστιτούτο ifo. Το πλεόνασμα συρρικνώθηκε στο 6,9% του ΑΕΠ το 2020, από 7,1% το 2019, και αντιστοιχεί στα 261 δισ. δολάρια πέρυσι. Αντιθέτως, το πλεόνασμα της Κίνας εκτινάχθηκε κατά 170 δισ. δολάρια για να φτάσει τα 310 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,1% του ΑΕΠ, ανέφερε ο ερευνητής του Ifo, Christian Grimme. Το πλεόνασμα της Γερμανίας μειώθηκε κατά 13 δισ. δολάρια το 2020.
Αμετάβλητη διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη νομισματική της πολιτικής, στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Ειδικότερα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Την πεποίθηση πως η έναρξη των εμβολιασμών στην ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, αλλά η πανδημία συνεχίζει να θέτει σοβαρά ρίσκα για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της ευρωζώνης, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ίδια τόνισε πως η νέα αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλά κράτη-μέλη της ευρωζώνης διαταράσσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, αλλά η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν και μικρότερο από ό,τι στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Η Λαγκάρντ επεσήμανε πως η παραγωγή πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, προσθέτοντας πως η αναζωπύρωση της πανδημίας θέτει καθοδικά ρίσκα για το οικονομικό outlook βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, λόγω της χαμηλής ζήτησης και των προβλημάτων στην αγορά εργασίας. Στο περιβάλλον αυτό, όπως δήλωσε, συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία η παροχή άπλετης δημοσιονομικής τόνωσης για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας για όλους τους τομείς της οικονομίας. Μειώνοντας την αβεβαιότητα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη, αυτό θα ενθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, στηρίζοντας την οικονομική δραστηριότητα και προσφέροντας ένα μαξιλάρι στη σταθερότητα των τιμών. Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή σε σχέση με τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εμβολιασμών. Κλείνοντας, έκανε λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία με το βλέμμα σε πιθανές επιπτώσεις στο μεσοπρόθεσμο πληθωριστικό outlook. "Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα εργαλεία της, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2%, με τρόπο που να ικανοποιεί τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη συμμετρία σε βάθος χρόνου", κατέληξε.
Η Πολωνία ενδέχεται να κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer τον επόμενο μήνα, αν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δεν παραδώσει στη χώρα όλες τις δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Pfizer, που ανέπτυξε το εμβόλιό της κατά της covid-19 σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, μείωσε αυτή την εβδομάδα τον αριθμό των παρτίδων που διανέμει στην ΕΕ. Η Pfizer και η BioNTech δεν έχουν σχολιάσει την εξέλιξη αυτή πέρα από μια ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία ανέφεραν ότι θα μειωθούν οι παραδόσεις, καθώς γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων στην Ευρώπη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ιταλία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer, εν μέσω αυξανόμενης αγανάκτησης για τις επιπτώσεις των μειωμένων προμηθειών στα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 408.29 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.63%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,602.95 μονάδες, με πτώση 0.43%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,693.2 μονάδες, πέφτοντας 0.33%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,874 μονάδες, με βουτιά 0.23%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,559.57 μονάδες, διολίσθησε 0.56%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,097.5 μονάδες, με απώλειες 1.48%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,035 μονάδες, μειωμένος κατά 1.07%.