Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, οι οποίες άλλαξαν κατεύθυνση στα μέσα της συνεδρίασης.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε σήμερα σε πελάτες της ότι θα μειώσει κατά 30% τις παραδόσεις του Οκτωβρίου, πολύ περισσότερο σε σχέση με τη μείωση κατά 5% τον Σεπτέμβριο, καθώς η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της ζήτησε να εκπληρώσει τη δέσμευσή της στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει επί του παρόντος κανέναν λόγο να ενισχύσει τα μέτρα της για τη στήριξη της οικονομίας καθώς οι διαταραχές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έχουν προβλεφθεί ήδη στην πολιτική της, δήλωσε στο Reuters το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ. Με τους αριθμούς των κρουσμάτων να κινούνται προς τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί νωρίτερα στο έτος, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν ξανά περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στα ταξίδια, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να επεκτείνει το ήδη πρωτοφανές, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αντεπεξέλθουν. Η Σνάμπελ, όμως, εμφανίστηκε να προσγειώνει αυτές τις προσδοκίες, υποβαθμίζοντας ακόμη και τις ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη ισχύ του ευρώ, η οποία, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μπορεί να ακυρώσει αυτόματα μέρος της προσπάθειας στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ. «Βλέπουμε μία συγκεκριμένη εκ νέου αύξηση των μολύνσεων, αλλά επί του παρόντος φαίνεται απίθανο ότι πρόκειται να δούμε μία πλήρη καραντίνα ξανά», σημείωσε το στέλεχος της ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Αυτό ακριβώς είχαμε υποθέσει στο βασικό σενάριό μας τον Ιούνιο». Καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης κινείτο σε τροχιά ελεύθερης πτώσης την άνοιξη, η ΕΚΤ έδρασε γρήγορα, αγοράζοντας πρωτοφανή ποσά χρέους για να διατηρήσει τα κόστη δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και να δώσει στις τράπεζες δάνεια με αρνητικά επιτόκια, ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ. Με τις αγορές να σταθεροποιούνται το καλοκαίρι, μειώθηκε και η πίεση στην ΕΚΤ να κατευθύνει τις αγορές ομολόγων προς τις χώρες με το υψηλότερο χρέος, όπως είχε κάνει νωρίτερα φέτος, αγοράζοντας ιδιαίτερα το ιταλικό χρέος και αποκλίνοντας από το λεγόμενο «κεφαλαιακό κλειδί» της, το οποίο αντανακλά το ποσοστό συμμετοχής κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ. «Καθώς ο κίνδυνος του κατακερματισμού υποχωρεί, υπάρχει μικρότερη ανάγκη να αποκλίνουμε από το κεφαλαιακό κλειδί», είπε η Σνάμπελ.
Η δραστηριότητα στον κινεζικό τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καθώς η ζήτηση σε όλη την οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από τη βουτιά που είχε κάνει λόγω του κορονοϊού.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι τα υποστηρικτικά μέτρα νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσουν να δίνουν ώθηση στις μετοχές.
Στην Ιταλία, βουτιά 17,3% έκανε η ιταλική οικονομία, εν μέσω κορονοϊού και καραντίνας, ενώ μικρότερη ήταν η βουτιά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ειδικότερα κατά 12,8% υποχώρησε το ιταλικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της χώρας. Στην πρώτη της εκτίμηση έκανε λόγο για πτώση 12,4%. Σύμφωνα με το Reuters, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ έκανε βουτιά κατά 17,7% το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, μετά την αρχική εκτίμηση για -17,3% που είχε δημοσιευθεί στις 31 Ιουλίου. Παράλληλα, πρωτοφανή πτώση του καταναλωτικού τζίρου εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, προβλέπει η ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio. Πανιταλικά, προβλέπεται ότι η μείωση θα αγγίξει τα 116 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά μέσο όρο, ο κάθε πολίτης θα ξοδέψει 1.900 ευρώ λιγότερα απ΄ό,τι το 2019. Σύμφωνα με την Confcommercio, «για να επιστρέψουμε στο περσινό επίπεδο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστο πέντε χρόνια». Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η εκτίμηση ότι το 57% της πτώσης της κατανάλωσης καταγράφεται στις οκτώ βόρειες περιφέρειες, οι οποίες θεωρούνταν ανέκαθεν «η οικονομική ατμομηχανή της Ιταλίας». Σύμφωνα με νέα επεξεργασία των στοιχείων του ιταλικού ινστιτούτου στατιστικής Istat, τέλος, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 17,7% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1995 μέχρι σήμερα.
Την ίδια ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αγορές είναι κλειστές λόγω εθνικής αργίας.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 366.32 μονάδες, μειωμένος κατά 0.67%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,273.95 μονάδες, πέφτοντας 1.25%.
Παράλληλα, Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,940.6 μονάδες, με βουτιά 0.71%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,947.22 μονάδες, διολίσθησε 1.11%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 19,641.5 μονάδες, με απώλειες 1.01%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,973 μονάδες, χάνοντας 2.24%.