Πολιτική

Στοπ Ευρώπης-ΗΠΑ στους Κινέζους


Στήνουν αναχώματα για Εθνική Ασφαλιστική, αγορές ομολόγων, επενδύσεις στην Ενέργεια

Ανάσχεση της... επενδυτικής επιθετικότητας των Κινέζων στην Ελλάδα επιχειρούν, ακόμη και με μάλλον χονδροειδείς παρεμβάσεις, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, στον απόηχο της επίσκεψης Τσίπρα στο Πεκίνο, όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για επενδύσεις σε «ευαίσθητους» τομείς.

Η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επενδύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που σχεδιάζουν κινεζικά συμφέροντα. Σήμερα εκδηλώθηκε νέα, ευθεία παρέμβαση στο διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αυτή την φορά από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποστήριξε την κοινοπραξία της αμερικανικής Calamos και της ολλανδικής, Exin Partners, τονίζοντας ότι τονίζοντας ότι, αν επιλεγεί, θα φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Αυτή είναι η δεύτερη παρέμβαση των Αμερικανών στο διαγωνισμό.  Όπως αποκάλυψε το Reuters, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, με κοινοποίηση στις διοικήσεις της Εθνικής, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, για να υποστηρίξει ένθερμα την κοινοπραξία της Calamos και να ζητήσει να τηρηθεί η διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν θα ανακηρύξει τον πλειοδότη ως το τέλος του μήνα, όπως προγραμματιζόταν, αλλά θα δώσει στην κοινοπραξία της Calamos και στην κινεζική Fosun, που κατέθεσαν τις μεγαλύτερες προσφορές, την ευκαιρία να βελτιώσουν τις προσφορές τους, πριν γίνει η τελική επιλογή.

Εάν, τελικά, η Fosun βρεθεί στη δεύτερη θέση του διαγωνισμού, εκτιμάται ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα που θα περιορίσει τις φιλοδοξίες των κινεζικών συμφερόντων για περαιτέρω εμπλοκή στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, με κινήσεις προς την Εθνική ή την Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από κινεζικής πλευράς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για πακέτα μετοχών της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, δηλαδή των δύο τραπεζών όπου διατηρεί υψηλό ποσοστό συμμετοχής το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όμως, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρονται να έχουν αντιρρήσεις για την απόκτηση μεγάλης συμμετοχής από Κινέζους επενδυτές σε συστημικές τράπεζες και επιδιώκουν να περιορισθούν ενδεχόμενες τέτοιες συναλλαγές σε «πακέτα» μετοχών μέχρι το όριο του 10%.

Αρνητικά αντιμετωπίζουν, εξάλλου, οι ευρωπαϊκές αρχές και τα σενάρια, που ήλθαν πάλι στο προσκήνιο μετά την επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο, για κάποιο «ειδικό» ρόλο κινεζικών τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια ειδική έκδοση με ιδιωτική τοποθέτηση για να καλυφθεί από κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, γιατί αυτό θα έδινε δυσανάλογη βαρύτητα στο ρόλο της Κίνας στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Οι Κινέζοι, σύμφωνα με τις «κατευθυντήριες γραμμές» των Ευρωπαίων θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ισότιμα με τους άλλους επενδυτές και να έχουν τη συμμετοχή που τους αναλογεί στις κοινοπρακτικές εκδόσεις ή, αργότερα, στις ανοικτές δημοπρασίες ομολόγων.

Και στην ενέργεια, όμως, οι Ευρωπαίοι παρεμβαίνουν για να σταματήσουν συμφωνίες με κινεζικά συμφέροντα, όπως αυτή που είχε διαπραγματευθεί η διοίκηση της ΔΕΗ για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη.

Η αγορά του λιγνίτη τελεί υπό τη ρυθμιστική παρέμβαση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία έχει διαμηνύσει ότι πρέπει να ακολουθηθούν από τη ΔΕΗ ανοικτές διαδικασίες διαγωνισμού για την επιλογή εταίρων για την κατασκευή νέων μονάδων.

Αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που έστειλε με σημερινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, «εκτροχιάζοντας» άλλη μια σημαντική κινεζική επένδυση στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις