Αγορές

Στους ρυθμούς Τραμπ οι αγορές- Κέρδη στο ΧΑ, προηγούνται οι τράπεζες


Στους ρυθμούς πο "σφυρίζει" ο πρόεδρος Τραμπ "χορεύουν" οι αγορές, αλλάζοντας κάθε τόσο κατεύθυνση και διαθέσεις. 

Την Παρασκευή οι ευρωπαϊκοί δείκτες βυθίστηκαν μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι επιβάλλει δασμούς 50% στα προϊόντα από ΕΕ. Σήμερα ανακάμπτουν θεαματικά,  μετά την αναδίπλωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παρατείνει μέχρι τις 9  Ιουλίου τη διορία για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ.

 Το κλίμα αλλάζει άρδην και η αισιοδοξία επανέρχεται στα χρηματιστήρια, καθώς διαγράφονται πλέον προοπτικές συναινετικής διευθέτησης του ζητήματος, ώστε να αποτραπούν οι οδυνηρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική οικονομία.

Ευφορία επικρατεί στο ΧΑ, όπου οι βασικοί δείκτες ανεβαίνουν αλματωδώς, με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής της κούρσας. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε νωρίτερα +2,89%, ενώ ο ΓΔ κερδίζει 1,40% αυτή την ώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στη Φρανκφούρτη ο DAX "γράφει" +1,75%, ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 1,25%, ενισχύονται κατά 1% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και ο SMI της Ζυρίχης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν αστάθμητος παράγων για την πορεία των αγορών και του ΧΑ. Πηγές ανησυχιών τα αιματηρά γεγονότα στη Γάζα και η έλλειψη προοπτικών στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι δείκτες έχουν κινηθεί σήμερα σε μικρό εύροε διακύμανσης, διατηρώντας αξιόλογα κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε ανοδικά μέχρι τις 1.828 μονάδες (+1,42%). Τώρα βρίσκεται στις  1.826 μονάδες με κέρδη 1,30%, ακλύπτοντας τις απώλειες που είχε καταγράψει την Παρασκευή.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,70%, στις 4.560 μονάδες. Στο +1,30% κινείται ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +2,89% και τώρα κερδίζει 2,35%. Πειραιώς +3%, Εθνική +2,5%, Eurobank και Optima +2%, Attica Bank και Αlpha Bank +1,6%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος. Η Τρ. Κύπρου που έκοψε σήμερα μέρισμα 0,48 ευρώ ανά μετοχή, χάνει 0,30 ευρώ (-4,6%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται οι ΕλβάλΧαλκόρ, Τιτάν και Σαράντης με +2%. Ακολουθούν Βιοχάλκο και Cenergy +1,8%, ΔΕΗ και Μυτιληναίος +1,6%, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Jumbo +1,4%.   μόνον η Coca-Cola και ο ΟΤΕ +0,5%.

Στο κόκκινο βρίσκεται μόνον ο ΔΑΑ (Αεροδρόμιο), υποχωρώντας κατά 1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα