Πολιτική

Στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας


Καρατομήθηκε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Χρυσοχοϊδης - Στο Υγείας ο Γεωργιάδης, στο Εργασίας η Μιχαηλίδου

Στοχευμένες και διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα που έχουν σημείο αναφοράς τον τομέα της ασφάλειας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο μίνι ανασχηματισμός που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκος, είχε στο επίκεντρο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αποδεικνύεται ως αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης. 

Ο Μάκης Βορίδης παραμένει υπουργός Επικρατείας, παρά τη φημολογία που τον ήθελε να απομακρύνεται εξαιτίας της διαφωνίας με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η ασφάλεια και η τάξη που αποτελεί ιδεολογική-πολιτική σημαία για τη Νέα Δημοκρατία, όπως και βασικό ζητούμενο των συντηρητικών ψηφοφόρων που εκφράζονται κατά μεγάλο ποσοστό από το κυβερνών κόμμα, δεν έχει μετουσιωθεί στην πράξη. Η νυν ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη-υπουργός Οικονόμου και υφυπουργός Κατσαφάδος, κρίθηκε ανεπαρκής, εξαιτίας, μεταξύ άλλων και των αλλεπάλληλων κρουσμάτων οπαδικής βίας (κροάτες οπαδοί στη Ν.Φιλαδέλφια-Νεκρός αστυνομικός στο Ρέντη).

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο υπουργός θώκος άλλαξε τρεις φορές κάτοχο, καθώς το ροτέισον του πρωθυπουργού προφανώς απέτυχε. Η αλλαγή Χρυσοχοϊδη με Μηταράκη δεν κράτησε πολύ, ενώ η επιλογή του Οικονόμου κινήθηκε κάτω από τη βάση.

Ο πρωθυπουργός επαναφέρει τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σ’ ένα πόστο που γνωρίζει καλά, σε μια κίνηση που δημιούργησε ντόμινο και αναπόφευκτες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το κενό του κ.Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Υγείας θα καλύψει ο Αδωνις Γεωργιάδης που αφήνει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο αναλαμβάνει η Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.

Τέλος, υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Αναλυτικά οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης:

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

 

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: 'Αδωνις Γεωργιάδης

 

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

 

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

 

Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Η ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου και ώρα 18.00.

Τι λένε κυβερνητικά στελέχη μετά την ανακοίνωση των αλλαγών

Κυβερνητικά στελέχη μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αναφέρουν τα εξής:

«Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Επικεφαλής στο Υπουργείο Υγείας, έναν τομέα στον οποίο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. Υπουργός Εργασίας, αναλαμβάνει η Δόμνα Μηχαηλίδου, που έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο ενώ υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επίσης στέλεχος από τη νέα γενιά, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου. Σημειωτέον ότι με τις αλλαγές ακόμη μια γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών, ενώ μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα 3 στελέχη της νεότερης γενιάς. Ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών δεν αυξάνεται, αφού ήδη ο Υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς έχει εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής και δεν έχει αντικατασταθεί».


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα