Επιχειρήσεις

Στρατηγικοί επενδυτές σε δύο θυγατρικές του ΑΔΜΗΕ


Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα ξεκινήσει η τελική φάση της διαδικασίας για την παραχώρηση σε στρατηγικό επενδυτή του 20% της θυγατρικής  του ΑΔΜΗΕ "Αριάδνη Interconnection", που έχει αναλάβει να υλοποιήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Υποψήφιοι είναι, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική εταιρεία διαχείρισης δικτύων TERNA, το κοινοπρακτικό σχήμα της αυστραλιανής Macquarie με την Phaethon Holdings του ομίλου Κοπελούζου και η ευρωπαίκή θυγατρική του κινεζικού κολοσσού StateGrid, που ελέγχει το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα θα διαμορφωθεί το τελικό μετοχικό σχήμα στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ εταιρία ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector, που ανέλαβε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.

Βασικοί μέτοχοι θα είναι ο ΑΔΜΗΕ με τουλάχιστον 26% και το κυπριακό Δημόσιο με κατ' ελάχιστον ποσοστό 25%. Σε διεθνείς επενδυτές σχεδιάζεται να κατανεμηθεί το υπόλοιπο 49% ή μικρότερο ποσοστό.

Μέχρι στιγμής ως υποψήφιοι διεκδικητές μειοψηφικού ποσοστού εμφανίζονται ο ενεργειακός όμιλος TAQA του Αμπού Ντάμπι και το ισραηλινό Aluma Infrastructure Fund

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις