Πολιτική

Sunlight: Το «διαμάντι» δεν είναι αληθινό


Σε αντίθεση με την εικόνα που προβάλλεται, τα οικονομικά στοιχεία της είναι αδύναμα

Φθηνό δανειακό χρήμα από την αγορά επιδιώκει να αντλήσει από την αγορά η εταιρεία Sunlight του ομίλου Πάνου Γερμανού, πραγματοποιώντας ομολογιακή έκδοση με δημόσια εγγραφή. Μάλλον θα το επιτύχει, καθώς η προσπάθεια της υποστηρίζεται από τις τράπεζες, από τους μηχανισμούς της αγοράς και από τα media, που την παρουσιάζουν ως επιχειρηματικό «διαμάντι».

Ομως τα οικονομικά της στοιχεία προδίδουν αρκετές και σοβαρές αδυναμίες. Η Sunlight είναι μια εξωστρεφής ελληνική βιομηχανία μπαταριών (84% του τζίρου εξαγωγές), που συγκαταλέγεται στους παγκόσμιους leader του κλάδου. Ομως, ούτε «διαμάντι» είναι, ούτε... χρυσωρυχείο: Παρά τις εξαγωγικές επιδόσεις της, μέχρι το 2015 ήταν ζημιογόνος. Πέρυσι εμφάνισε θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά τα περιθώρια κέρδους της παραμένουν χαμηλά, ενώ βαρύνεται με υψηλό δανεισμό και αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Οι συστημικές τράπεζες (Alpha και Eurobank ως συντονιστές ανάδοχοι της έκδοσης, Εθνική και Πειραιώς ως ανάδοχοι)  την βοηθούν να συγκεντρώσει φθηνό χρήμα από την αγορά. Απολύτως εύλογο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της ομολογιακής έκδοσης (27 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθεί σε αποπληρωμή τραπεζικών δανείων - θα καταλήξει δηλαδή στις τράπεζες-αναδόχους της έκδοσης.

Τα αδύνατα σημεία

Από το ενημερωτικό δελτίο της Sunlight, η οποία μόλις πρόσφατα εντάχθηκε στην «ομπρέλα» της εταιρείας συμμετοχών Olympia του Π. Γερμανού, προκύπτουν αρκετά στοιχεία που αναδεικνύουν σοβαρές αδυναμίες:

Μέχρι και τη χρήση του 2015 ο όμιλος της Sunlight ήταν ζημιογόνος. Το 2015 οι ζημιές προ φορών είχαν ανέλθει σε 1,96 εκατ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές έφθαναν τα 124,4 εκατ. ευρώ. To 2016  εμφάνισε  προ φόρων κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών στα 153,9 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο μεικτού κέρδους  είναι χαμηλό (21,1%), όπως και το περιθώριο προ φόρων και τόκων (7,2%). Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ΄ ότι η Sunlight  δραστηριοποιείται σε ένα ιδιαίτερα διεθνοποιημένο βιομηχανικό τομέα με αρκετά ισχυρό ανταγωνισμό.

- Η εταιρεία εμφανίζει υψηλό δανεισμό και επιβαρύνεται με μεγάλες χρηματοοικονομικές δαπάνες, που "τρώνε" μεγάλο  μέρος των EBITDA (47,6% πέρυσι). Στο κλείσιμο της χρήσης 2016 ο συνολικός δανεισμός ήταν 2,39 φορές τα ίδια κεφάλαια.

- Ο όμιλος παρουσίαζε στο τέλος του 2016 πρόβλημα ρευστότητας. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, το κεφάλαιο κίνησης ήταν αρνητικό, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερέβαιναν τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού κατά 18,6 εκατ. ευρώ.

 

Εγγυητής ο όμιλος Olympia

Για να μετριασθούν οι αδυναμίες της Sunlight, που θα δικαιολογούσαν προβληματισμό των υποψήφιων επενδυτών, η εταιρεία από τον Μάρτιο του 2017 εντάχθηκε στο Olympia Group του Πάνου Γερμανού.

Ο μητρικός όμιλος αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της Sunlight σε περίπτωση που ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς τα EBITDA ξεπεράσει το 5,5. Σ' αυτή την περίπτωση θα καλύψει αύξηση κεφαλαίου, με την οποία ο δείκτης θα επανέλθει τουλάχιστον στο όριο του 5,5.

Αν δεν προσθέσει νέα κεφάλαια η Olympia, οι ομολογιούχοι της Sunlight θα έχουν το δικαίωμα  να απαιτήσουν «άμεσα από την Εκδότρια την αποπληρωμή του συνόλου ή μέρους των Ομολογιών στην ονομαστική τους αξία μετά των δεδουλευμένων τόκων και λοιπών καταβλητέων», όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό.

Η πιθανότητα να ξεπεράσει ο δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA το 5,5 δεν είναι καθόλου αμελητέα. Το 2015, ο δείκτης ήταν πάνω από αυτό το όριο (6,2) και το 2016 έπεσε στο 4,4.

Εξάλλου, ο όμιλος Olympia, που αναλαμβάνει αυτό τον ιδιότυπο εγγυητικό ρόλο για τις υποχρεώσεις της Sunlight προς τους ομολογιούχους δεν έχει αρκετά ισχυρή οικονομική θέση.

Το 2016 παρουσίασε υψηλή λειτουργική κερδοφορία (240,4 εκατ. ευρώ), αλλά τα ίδια κεφάλαιά του ήταν αρνητικά κατά 181,1 εκατ. ευρώ, εξαιτίας  των υψηλών ζημιών που παρουσίαζε η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Play (Πολωνία) ως το 2013, λόγω αυξημένων αποσβέσεων.

Δικαίωμα να απαιτήσουν... τα λεφτά τους πίσω θα έχουν, επίσης, οι ομολογιούχοι σε δύο ακόμη περιπτώσεις: Αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Sunlight, ή αν η εταιρεία δεν λάβει βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας από την ICAP (τώρα βαθμολογείται με «Β», έναντι του «Α» που βαθμολογείται για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ).

Η έξτρα δαπάνη

Το ενημερωτικό δελτίο της Sunlight έχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα: Αποκαλύπτει ότι η εταιρεία υποχρεώθηκε να επαναδιατυπώσει τις οικονομικές της καταστάσεις, για να προσθέσει σημείωση όπου αναφέρεται πως καταβλήθηκε σημαντικό ποσό στο Δημόσιο.

Πρόκειται για μια καταβολή «σχετιζόμενη με φερόμενη ζημία που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο (από ενέργειες πρώην υπαλλήλου της και τρίτων προς την Εταιρεία εμπλεκόμενων μερών), ανερχόμενη σε €7.480 χιλ. πλέον τόκων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η σημείωση του ενημερωτικού δελτίου χαρακτηρίζεται από... εποικοδομητική ασάφεια σχετικά με την ουσία της υπόθεσης...

 N. X.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις