Συλλυπητήρια έστειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην οικογένεια του επιστημονικού συνεργάτη του πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Κούτη ο οποίος έχασε τη ζωή του στην παραλία Αλυκές κοντά στην περιοχή Σίσσες της Κρήτης.
Η ανακοίνωση του υπουργού αναφέρει: «Από χθες, η ιατρική κοινότητα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , η Δημόσια Υγεία και η Κοινωνική Αλληλεγγύη είναι πολύ φτωχότερες. Έχασαν για πάντα έναν Άνθρωπο που συμπύκνωνε σε όλη του τη ζωή την επιστημονική γνώση, το ήθος, την ανιδιοτέλεια , την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά. Ένα Δημόσιο Λειτουργό που αφοσιώθηκε στην ανάδειξη ενός νέου επιστημολογικού παραδείγματος στην Ιατρική, με βάση τις αξίες της Κοινωνικής Ιατρικής, με βάση το πρόταγμα της ΠΦΥ και της Δημόσιας Υγείας. Γι’αυτό και ο καλύτερος φόρος τιμής στον Αντώνη Κούτη θα είναι η αξιόπιστη υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, στη φιλοσοφία και στο σχεδιασμό της οποίας συνέβαλλε καθοριστικά. Είμαστε φτωχότεροι και όσοι γνωρίσαμε τον Αντώνη Κούτη , όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του, όσοι διαλεχθήκαμε με τις αποψεις του , όσοι είχαμε την τύχη να είμαστε αποδέκτες της φιλίας του».
Συγκλονισμένη η επιστημονική κοινότητα της Κρήτης
Όμως και όλη η Κρήτη έχει συγκλονιστεί από το νέο για τον πνιγμό του γιατρού Αντώνη Κούτη, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου Αλληλεγγύης στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με τις Αρχές τον 61 ετών καθηγητή γενικής ιατρικής παρέσυραν τα κύματα και τον έριξαν στα βράχια, το μεσημέρι της Πέμπτης. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση για την ανάσυρσή του από τη θάλασσα, ωστόσο είχε ήδη χάσει τη ζωή του.
Το Δίκτυο Κοινωνική Αλληλεγγύης Ηρακλείου με ανακοίνωση του αναφέρει: «Mε βαριά θλίψη αποχαιρετούμε τον Αντώνη Κούτη, εμπνευστή και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο Ηρακλείου), έναν άνθρωπο που οραματιζόταν μια κοινωνία με πρόσβαση όλων στη δημόσια υγεία, τη μόρφωση και την εργασία. Οι σκέψεις και οι προτάσεις του έδωσαν πνοή στη διακήρυξη των αρχών μας για αλληλεγγύη και υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με θεμελίωση συμπεριφορών που χτίζουν συλλογικότητα. Θα θυμόμαστε τον Αντώνη για τις αρχές του, τις ηθικές αξίες του, την ανθρωπιά του, την ευαίσθητη ψυχή του και τον τρόπο που είχε να εμπνέει τα οράματά μας, να τα διατυπώνει σε λέξεις και να τα μορφοποιεί σε πράξεις».
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του καθηγητή έστειλε και η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου ήταν Επιστημονικός Συνεργάτης του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής.
Ο καθηγητής Αντώνης Κούτης
Γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής και από το 1987 ζούσε και εργαζόταν στο Ηράκλειο. Ήταν γιατρός Κοινωνικής Ιατρικής, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δ/ντής Ε.Σ.Υ. στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (διορίστηκε το 1989) και στον αντίστοιχο Τομέα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (επιστημονικός συνεργάτης από το 1987).
Είχε πρωτοστατήσει στην ανάδειξη του κοινωνικού ζητήματος της προστασίας του ανασφάλιστου πληθυσμού ενώ, τον Φεβρουάριο του 2014 είχε παρουσιάσει στο κοινό του Ηρακλείου επιστημονικά στοιχεία που αποδείκνυαν την απόλυτη ανάγκη αύξησης των δαπανών για την Υγεία ακριβώς στις περιόδους της οικονομικής κρίσης, συμμετέχοντας στην ημερίδα του Κοινωνικού Ιατρείου "Λιτότητα στην Υγεία - Ποιον συμφέρει τελικά»
Το τελευταίο διάστημα υπήρξε διευθυντής του δημοτικού Ιατρείου Ηρακλείου ενώ μόλις χθες συμμετείχε με παρουσίαση για τη Δημόσια Υγεία στην σχετική θεματική στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης.
Ο Αντώνης Κούτης ασχολήθηκε και με την ποίηση εκδίδοντας τρεις ποιητικές συλλογές: «Ενδιάμεσος Κόσμος» (εκδόσεις Πατάκης, Μάιος 2001), «Λίθος Αργός» (εκδόσεις Εριφύλη, Δεκέμβριος 2004) και «Απέναντι στην Ομορφιά» (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2009).
Ήταν παντρεμένος με τη γυναικολόγο Βάσω Σπυράντζου και έχουν αποκτήσει δύο κόρες.