Αγορές

Συνεχίζει το ΧΑ - Ενα βήμα από τις 900 μονάδες ο ΓΔ


Σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας, με ισχνό τζίρο και με καλές επιδόσεις στο τραπεζικό ταμπλό συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ΧΑ, που επανήλθε σήμερα σε τροχιά ανάκαμψης. Συντηρούνται οι προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων, με προϋπόθεση τη διατήρηση θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές και την ενεργό επιστροφή ξένων χαρτοφυλακίων, που έχουν μείνει αδρανή τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Ο ΓΔ βρίσκεται πλέον ένα βήμα από το "οχυρό" των 900 μονάδων, το οποίο πρέπει να κατακτήσει για να ξεκινήσει έναν νέο ανοδικό κύκλο. Σήμερα έκλεισε στις 897,63 μονάδες (+0,36%), αύριο αναμένεται να διασπάσει έστω και πρόσκαιρα το ψυχολογικό φράγμα.

 Ανασταλτικός παράγων ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος όμως δεν υποδηλώνει μόνον  απουσία αγοραστών, αλλά και περιορισμένη προσφορά - μιά εύθραυστη ισορροπία που δεν θα διατηρηθεί πολλές μέρες.

Μέχρι στιγμής πάντως η ελληνική αγορά δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές, την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί αβεβαιότητα, με καταλύτη τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο.

Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σήμερα με μικρά κέρδη (DAX και FT-100 στο +0,3%), ενώ οι δείκτες της Wall Street σημειώνουν οριακές μεταβολές. Προβληματίζει η συνεχιζόμενη άνοδος της τιμής φυσικού αερίου (+4,5% σήμερα, στα 236 ευρώ).

Εντονη μεταβλητότητα στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων. Οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς που ανέβαιναν το πρωι κατά 4 μβ, επανήλθαν στο χθεσινό κλείσιμο. Στο 3,53% η απόδοση του ελληνικού.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρές απώλειες και πτωτική διάθεση. Μετά το πρώτο ημίωρο οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση και συνέχισαν με διακυμάνσεις. Υποτονικές οι συναλλαγές, περιορισμένος τζίρος (μόλις 28,8 εκατ. ευρώ).

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,53% στις 889,59 μονάδες και τερμάτισε στα υψηλά ημέρας, στις 897,63 μονάδες με άνοδο 0,36%.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,46% κλείνοντας στις 2.174,69 μονάδες. Κατά 0,11% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά -1,20% και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, με άνοδο 1,36%.

Εντυπωσίασε η Attica Bank, που συνέχισε το ράλι των τελευταίων ημερών και πήγε +28,3%, τερματίζοντας με +22,2%. Η κούρσα αυτή οφείλεται στις πληροφορίες ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της  τράπεζας θα είναι μικρότερες απ ό,τι είχε υπολογισθεί και ότι η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης θα προχωρήσει κανονικά.

Ακολούθησαν Alpha +2,5%, Εθνική +1,2%, Πειραιώς  +0,9%, Eurobank +0,6%. Στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-0,6%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: ΤΕΝΕΡΓΑ +2,7%, Βιοχάλκο +1,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,5%, ΟΠΑΠ και  Quest +1,2%, Coca-Cola, Τιτάν και Motor OIl +0,8%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΔΕΗ -2,8%, Ελλάκτωρ -2%, Μυτιληναίος και Σαράντης -1,3%. ΕΛΠΕ -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα