Η επιδημία κορωνοϊού έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στις αγορές και η καταιγίδα μαίνεται εξανεμίζοντας κεφαλαιοποιήσεις τρισεκατομμυρίων, ενώ οι ανησυχίες εντείνονται. Η έντονη αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια και οι μεγάλες διακυμάνσεις είναι το πρόσφορο έδαφος όπου καρποφορούν κερδοσκοπικές κινήσεις μεγάλων hedge funds, που ποντάρουν στην πτώση και επιτυγχάνουν ιλιγγιώδεις αποδόσεις, την ώρα που οι επενδυτές καταστρέφονται.
Στο κόκκινο βυθίζονται σήμερα τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ στο ΧΑ μετοχές και δείκτες σημείωσαν μία ακόμη δραματική «βουτιά», που μεταφράζεται σε ημερήσια απώλεια χρηματιστηριακής αξίας 2,5 δισ. ευρώ και σε περαιτέρω συρρίκνωση των αποτιμήσεων των τραπεζών.
Ανησυχητικά μηνύματα για τη συνέχεια έρχονται από τη Wall Street, όπου το χθεσινό +4,53% του Dow Jones αποδεικνύεται… «τίναγμα της ψόφιας γάτας» - κατά τη χρηματιστηριακή αργκό. Οι αμερικανικοί δείκτες υποχωρούν τώρα κατά 2,5%, δίνοντας κατεύθυνση και στους ευρωπαϊκούς, που τερματίζουν κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Οι αρνητικοί καταλύτες
Οι αγορές ανησυχούν για την ταχεία εξάπλωση της επιδημίας και για τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και τις επιχειρήσεις πολλών κλάδων. Αίσθηση προκάλεσαν οι εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα υποστούν απώλεια εσόδων 113 δισ. δολ. Λάδι στη φωτιά των ανησυχιών ρίχνουν τα στοιχεία για την εξέλιξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ και της βιομηχανικής παραγωγής.
Η εσπευσμένη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και οι διαβεβαιώσεις των G7 για συντονισμένες παρεμβάσεις, αντί να λειτουργήσουν καθησυχαστικά στις αγορές, επέτειναν τις ανησυχίες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η κατάσταση είναι πλέον δύσκολα διαχειρίσιμη.
Πέραν της έξωθεν αρνητικής επίδρασης, το κλίμα και οι προσδοκίες στο ΧΑ επιβαρύνονται από τις εξελίξεις σε τρία εσωτερικά μέτωπα: Μεταναστευτικό, «βάλτωμα» της οικονομίας, προβλήματα (κοινωνικά και οικονομικά) από την προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια.
Οι προοπτικές
Χρηματιστηριακοί παράγοντες προβλέπουν συνέχιση της έντονης μεταβλητότητας, με πιθανή μία πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση, που το εύρος και η χρονική διάρκειά της θα εξαρτηθούν πρωτίστως από το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, σχεδόν όλοι οι δείκτες και οι περισσότερες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά υπερπουλημένα επίπεδα και η μεγάλη σημερινή πτώση ενέχει στοιχεία υπερβολής.
Μετοχές και δείκτες
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με άνοδο 0,77% στις 776,46 μονάδες. Στη συνέχεια πήρε καθοδική κατεύθυνση και διολισθαίνοντας χωρίς την παραμικρή αντίδραση τερμάτισε στις 728,17 μονάδες, με απώλειες 5,50%. Κρίσιμη περιοχή στήριξης οι 720-717 μονάδες.
Ο FTASE25 έχασε 5,06% στις 1.853,6 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έγραψε αρχικά +1,76% και υποχωρώντας συνεχώς έκλεισε πολύ κοντα στο χαμηλό ημέρας, με απώλειες 7,93%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Attica Bank (-11,7%),που πήγε ενδοσυνεδριακά +13%, ενώ είχε καταγράψει κέρδη της τάξεως του 45% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Ακολούθησαν Alpha -10,5%, Πειραιώς -8%, Εθνική -6,9%, Eurobank -5,5%, Ελλάδος -4,1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο ο Σαράντης (+1,8%). Στο limit down (-30%) έκλεισε η Ελλάκτωρ, με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 533.986 μετοχών.
Ακολούθησαν Aegean και Jumbo -9,6%, Βιοχάλκο -9%, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda και ΕΛΠΕ μα απώλειες 7%-8%, ΟΛΠ -6,8%, Μυτιληναίος -6,4%, ΔΕΗ -6,2%, ΑΔΜΗΕ -5,7%.
Στα mid caps μεγάλες απώλειες υπέστησαν οι AutoHellas ( -11,4%), MIG (-10,6%) και Cenergy (-7,8%). Συνεχίσθηκαν οι πιέσεις στις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη (Intracom -11%, Intrakat -9%, Κέκροψ -6,7%).