Αγορές

Συνεχίζεται το αργό μινι-ράλι στο χρηματιστήριο - Μπαίνει φρέσκο χρήμα


Κόντρα στην αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς εν μέσω πανδημίας πληθωριστικής απειλής και αναμενόμενης ανόδου των επιτοκίων, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει "πάρει φωτιά", σημειώνοντας εντυπωσιακές βραχυχρόνιες επιδόσεις. Με νέο ρεκόρ επταετίας συνεχίστηκε σήμερα για 6η κατά σειρά συνεδρίαση η ανοδική πορεία μετοχών και δεικτών, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον αυξάνεται και επιταχύνεται η εισροή φρέσκου χρήματος - όπως φαίνεται και από την εξέλιξη του ημερήσιου τζίρου. Περίπου 10% κερδίζει ο ΓΔ τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, στο +15% ο τραπεζικός.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και και αναλυτές εκφράζουν αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, εκτιμώντας ότι μετά την κατάκτηση των 950 μονάδων και των υψηλών 7ετίας, η εν εξελίξει ανοδική κίνηση μπορεί οδηγήσει τον ΓΔ στην περιοχή των 1.000 μονάδων, αλλάζοντας άρδην το επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές στο χρηματιστήριο, που θα προσελκύσει περισσότερα ξένα κεφάλαια και εγχώριους αποταμιευτές.

Νέο "ποιοτικό" στοιχείο στην αγορά η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα χαρτιών και ο μεγάλος όγκος συναλλαγών σε μετοχές μικρών και μικρομεσαίων εταιρειών, που αναδύονται ξαφνικά στο προσκήνιο, προσελκύοντας επενδυτές και επίδοξους κερδοσκόπους.

Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες (DAX, CAC-40 και FTSE-100) σημείωσαν οριακές μεταβολές. Ανοδικά κινείται ο Dow Jones στη Wall Street, ενισχυόμενος κατά 0,45%, εν μέσω ανησυχιών ότι η εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε επίπεδα-ρεκόρ 40ετίας θα αναγκάσει την Fed να προχωρήσει ταχύτερα σε αυξήσεις επιτοκίων.

Το ΧΑ φαίνεται να αυτονομείται από τις διεθνείς αγορές, εστιάζοντας στις ευνοϊκές εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων, που βλέπουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές στην ελληνική αγορά και δίνουν έμφαση στις προοπτικές των τραπεζών και στα μεγάλα περιθώρια ανόδου των μετοχών τους.

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το χρηματιστηριακό κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, την πορεία των επιτοκίων και τους ρυθμούς επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα, υπό τη διαρκή απειλή του πληθωρισμού.

Παράλληλα όμως, σημαντική παράμετρος θα είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, όπου η έξαρση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της εξαντλούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν πολλούς κλάδους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch την Παρασκευή, που θα επηρεάσει αναπόφευκτα την αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο. Αρνητικό στοιχείο για την αγορά ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού που ανακοινώθηκε σήμερα.

Μετοχές και δείκτες

Πάντως το χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ότι η αγορά διατηρεί την δυναμική της και μπορεί να συνεχίσει σε ανοδική κατεύθυνση. Ενθαρρυντική ένδειξη το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον και η ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, όταν οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 955,76 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 946,45 μονάδων (-0,41%) και 960,88 (+1,10%).

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,54%, στις 2.311,14 μονάδες. Στο +0,35% τερμάτισε ο  FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε το πρωι στο κόκκινο, με απώλειες 0,89%. Ανακάμπτοντας σταδιακά πήγε μέχρι +1,43%. Εκλεισε με κέρδη 0,55%. Ξεχώρισε η Attica Βank, που ανέκαμψε εντυπωσιακά με άλμα +9,4%. Ακολούθησαν Τρ. Ελλάδος +1,7%, Alpha +1,6%,  Εθνική και Πειραιώς +0,7%. Στο κόκκινο η Eurobank (-0,7%).

Αξιόλογα κέρδη στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips.Στην πρώτη θέη η Aegean με +3,2%. ΟΤΕ +2,1%, ΕΛΠΕ +1,6%, Motor Oil και Μυτιληναίος +1,3%, Coca-Cola +0,8%, ΕΥΔΑΠ +0,6%,  ΟΛΠ +0,5%. Με αρνητικό πρόσημο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,5%, Σαράντης -0,9% ΕλβαλΧαλκόρ -0,5%.

Στα mid caps Autohellas +1,8%, EXAE +1,6%, Φουρλής +1,4%, Profile +1,3%, Cenergy +0,9%. Στον αντίποδα Ικτίνος -3%,και Καμπάς -1,7%, Intracom -1,5%, Ιντρακάτ - 1,3%, Kri-Kri -1,2%

 Στη μικρομεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση εντυπωσίασε η Ξυλεμπορία  με +9,8% και τεράστιο όγκο συναλλαγών (191 χιλ. τμχ.). Ακολούθησαν με αξιόλογο τζίρο οι  Lavipharm +6,7%, Ιατρικό +5,7%, Attica Group +5,6%, Byte +4,2%, Moda Bagno +3,2%. Με απώλειες 3,5% η Intralot.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα