To blame game και οι αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάσταση στην Ουκρανία, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση. Η Μόσχα επιμένει πως αποσύρει στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, ωστόσο οι Δυτικοί δεν υιοθετούν τις ρωσικές δηλώσεις, σημειώνοντας ότι αυτές αποτελούν πρόσχημα για μελλοντική επίθεση.
Τι ισχυρίζεται η Ρωσία
Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους και σήμερα μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Οι πρώτες μονάδες που συμμετείχαν στις ασκήσεις άρχισαν να φθάνουν στα στρατόπεδα τους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ιγκόρ Κανασένκοφ.
Σύμφωνα με τον Κανασένκοφ, όλες οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Λευκορωσία, θα επιστρέψουν μετά την λήξη των ασκήσεων στις βάσεις τους.
«Μετά το τέλος των ασκήσεων, οι σχηματισμοί και οι στρατιωτικές μονάδες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα επιστρέψουν, όπως πάντα, στα μόνιμα στρατόπεδα τους», δήλωσε ο Κανασένκοφ. Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι τα στρατεύματα που μετακινήθηκαν στη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Μινσκ στο διάστημα 10-20 Φεβρουαρίου θα επιστρέψουν επίσης στις βάσεις τους στη συνέχεια.
H απάντηση από ΝΑΤΟ και Δύση
Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις αναφορές για πυρά πυροβολικού στην γραμμή επαφής στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν υπάρχει ακόμα καμία σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις ρωσικές προθέσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους ύστερα από διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Η Ρωσία έχει τα πάντα έτοιμα για να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία χωρίς προειδοποίηση, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
«Έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή της Ουκρανίας με πολύ μικρή ή και καθόλου προειδοποίηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Αυτό είναι που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι αναζητεί «προσχήματα για μια εισβολή στην Ουκρανία».
«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς αποτελούν κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter η Τρας, η οποία πρόκειται να συναντήσει σήμερα στο Κίεβο τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.
Η ίδια εξέφρασε επίσης «τη μεγάλη ανησυχία της για τις σημερινές πληροφορίες που δείχνουν μια ενίσχυση της ρωσικής επίθεσης: πάνω από 7.000 επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα και μια επίθεση σε νηπιαγωγείο από φιλορωσικά στρατεύματα».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, μένει χρόνος για τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε η βρετανίδα υπουργός.