Περνούν οι θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς αναμένεται να επικυρωθεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ότι είναι άκυρο και χωρίς νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, μετά τη χθεσινή ενεργοποίηση της παράνομης συμφωνίας για έρευνες υδρογονανθράκων.
Ειδικότερα, στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρονται τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη».
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα θα ζητήσει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «φυσικά θα μας απασχολήσουν και τα θέματα τα οποία σχετίζονται με τη Λιβύη, στην οποία Λιβύη τέμνονται προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής και μεταναστευτικής πολιτικής όλης της ΕΕ. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τη σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την ανατολική Λιβύη και να ζητήσω την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε άμεσα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταποκρίθηκε άμεσα, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος μαζί με υπουργούς από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα θα βρεθεί στην ανατολική και δυτική Λιβύη στις αρχές Ιουλίου έτσι ώστε να μεταφέρουμε το μήνυμα στις λιβυκές αρχές ότι αυτή η πρακτική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουμε , απαιτούμε να συνεργαστούμε με τις λιβυκές αρχές ώστε αυτά σκάφη των δουλεμπόρων είτε να μην φεύγουν από τις ακτές, είτε να επιστρέφουν στις ακτές της Λιβύης πριν αυτά εξέλθουν των χωρικών τους υδάτων».
Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Επίσης η Ελλάδα θα ζητήσει και πιστεύω ότι θα το πετύχει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019. Κρίνουμε ότι η επανάληψη αυτού του ευρωπαϊκού μηνύματος την τρέχουσα συγκυρία είναι απολύτως απαραίτητη έτσι ώστε να καταστεί σαφές και στην Τουρκία αλλά και στην Λιβύη ότι το μνημόνιο αυτό το οποίο υπεγράφη δεν έχει ουσιαστικά καμία πρακτική και νομική αξία».
Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Θα δώσουμε για ακόμη μία φορά έμφαση στα ζητήματα της ενέργειας, στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να έχει πιο προσιτή ενέργεια , πως θα δουλέψει καλύτερη η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας για όλους τους καταναλωτές, πως θα αυξήσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ ώστε να γίνουμε πιο αυτάρκεις και να μην είμαστε εξαρτημένοι από ακριβές εισαγωγές υδρογονανθράκων από τρίτες χώρες και βέβαια στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας θα τονίσουμε επίσης τη βούλησή μας να στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται στη λογική της απλοποίησης και του περιορισμού της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας που δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».
Τουρκολιβυκό μνημόνιο για έρευνες υδρογονανθράκων
Χθες, έγινε γνωστό ότι Τουρκία και Λιβύη προχωρούν στην ενεργοποίηση του παράνομου μνημονίου, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) υπέγραψε νέο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), ανοίγοντας τον δρόμο για τουρκικές γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες σε τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται εντός της θαλάσσιων συνόρων που ορίζει του τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Επί του παρόντος παραμένει ασαφές αν τα επιλεγμένα θαλάσσια οικόπεδα συμπίπτουν με τις ζώνες που ήδη έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση προς δημοπράτηση. Είναι πιθανό πάντως, να πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται νοτιοανατολικώς της Κρήτης.
Επίσης, χθες, ο πρωθυπουργός, μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε εκ νέου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι απαράδεκτο, παράνομο και ανυπόστατο και συμπλήρωσε ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Αθήνας που θα ζητήσει περιληφθεί εκ νέου στα συμπεράσματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά από αύριο στις Βρυξέλλες.