Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: “Ούτε εμφύλιος, ούτε διάσπαση”, αλλά "δύσκολη συγκατοίκηση"


Ενώ η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται  στον ΣΥΡΙΖΑ και οι πληροφορίες που φθάνουν στα media δημιουργούν την εντύπωση ότι το κόμμα βρίσκεται στα πρόθυρα πολυδιάσπασης, οι αντιμαχόμενες πλευρές αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα έχουν φθάσει “στο μή παρέκει” και ότι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη συνέχιση της εμφύλιας σύρραξης.

Ολοι αποφασίζουν να ρίξουν τους τόνους, με στόχο να βρεθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης και οι αντιπαραθέσεις να συνεχιστούν όχι σε τηλεοπτικά παράθυρα αλλά στα κομματικά όργανα και πάνω σε ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας και πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος.

Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι “ούτε εμφύλιος, ούτε διάσπαση”, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες “πυροσβεστικού” χαρακτήρα, που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Η συνύπαρξη στο κόμμα

Από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διαμηνύεται ότι στόχος δεν είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε η αμφισβήτηση  της προεδρίας του.
Οι δύο ομάδες που συγκροτούν το βασικό κορμό της αντιπολίτευσης (“Ομπρέλα” με Ευκλείδη Τσακαλώτο και  “6+6” με Εφη Αχτσιόγλου) επιδιώκουν πρωτίστως να διασφαλίσουν την τήρηση των καταστατικών κανόνων, ώστε να μπορούν να υπάρχουν στους κόλπους του κόμματος, να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς τον κίνδυνο διαγραφών και να συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση της πολιτικής και του στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος.

Από την πλευρά Κασσελάκη η απαίτηση αυτή θεωρείται αυτονόητη. Υπάρχουν όμως οι “Ηρακλείς του Στέμματος” που γίνονται “βασιλικότεροι του βασιλέως” και τηρούν σκληρή στάση, με στόχο να εξωθήσουν τους αντιπολιτευόμενους σε αποχώρηση.

Συγκλίσεις στο Εκτελεστικό Γραφείο

 Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου αναμένεται ότι οι εκπρόσωποι των “διαφωνούντων” θα επιδείξουν διαλλακτικότητα, ενώ ρόλο “γεφυροποιού” θα προσπαθήσουν να παίξουν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και η Ρένα Δούρου. 

Στο άτυπο κομματικό όργανο που δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες και αρμοδιότητες συμμετέχουν ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, η Όλγα Γεροβασίλη, η Ρένα Δούρου, η Έφη Αχτσιόγλου οι δύο γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης καθώς και ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος μαζί με την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη.

 Η στάση της Αχτσιόγλου

 Ιδιαίτερα σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις θα είναι η στάση της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία έχει κρατήσει μέχρι τώρα χαμηλούς τόνους και δεν έχει συμμετάσχει με δηλώσεις της στην ανοιχτή εμφύλια διαμάχη, ούτε στην πολεμική κατά Κασσελάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιώξει να βρεθεί ένα modus vivendi μεταξύ “προεδρικών” και αντιπολίτευσης, ώστε να μη γίνουν διαγραφές, να αποφευχθεί η διάσπαση και οι διαφορές απόψεων να συζητηθούν στην Πολιτική Γραμματεία, στην Κεντρική Επιτροπή και εν συνεχεία στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα