Χρηστικά

Τα… windows του νέου εντύπου Ε3


Ο λαβύρινθος με τα δεκάδες «παράθυρα» που κρύβονται πίσω από τους κωδικούς του εντύπου και πρέπει να συμπληρωθούν με ακρίβεια για πρώτη φορά, πονοκεφαλιάζει λογιστές και επιτηδευματίες

Οι κωδικοί συμπλήρωσης του νέου Ε3 είναι πολλοί περισσότεροι από όσους εμφανίζονται στο έντυπο, καθώς με το κλικάρισμα ανοίγει νέο παράθυρο στο οποίο εμφανίζονται νέοι κωδικοί οι οποίοι απαιτούν την αναγραφή διαφόρων στοιχείων που αφορούν στην πλήρη δραστηριότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Οι λογιστές ήδη αντιδρούν και ζητούν είτε περισσότερο χρόνο, αλλά και αναβληθεί για το 2019 η συμπλήρωσή του, κάνοντας λόγο για λαβύρινθο.

Σημειώνεται ωστόσο, πως η αναλυτική καταγραφή όλων των δαπανών και των εσόδων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών αποσκοπεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και θα είναι δύσκολο να «παραιτηθεί» από τον συγκεκριμένο στόχο η ΑΑΔΕ.

Άλλωστε η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, που εκδόθηκε σήμερα αναφέρει πως το νέο έντυπο θα υποβληθεί κανονικά από φέτος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους επιτηδευματίες και τους λογιστές οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της συμπλήρωσης των δηλώσεων είναι η αναλυτική δήλωση των δαπανών της επιχείρησης.

Πρόκειται για τον πίνακα Ζ2 και τους κωδικούς 181 και 185, οι οποίοι δεν απαιτούν την αναγραφή ενός μόνο αριθμού (του συνόλου των δαπανών), αλλά ανοίγει νέο παράθυρο όπου καταγράφονται αναλυτικά για πρώτη φορά οι δαπάνες κάθε επιχείρησης, ελεύθερου επαγγελματία και αγρότη για ενοίκια, ασφάλιστρα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, τηλεφωνικά τέλη, προμήθειες, διαφήμιση κ.λπ.

Η αναλυτική καταγραφή αποτρέπει την επίκληση ανύπαρκτων δαπανών, καθώς μπορούν πολύ εύκολα πλέον να διασταυρωθούν και να κατηγορηθεί ο επαγγελματίας και ο υπογράφων λογιστής για φοροδιαφυγή.

Δηλαδή, κάθε λογιστής θα πρέπει δηλαδή να γράψει ξεχωριστά σε αναλυτικό υποπίνακα του πίνακα Ζ2 του Ε3, σε νέο παράθυρο που ανοίγει στον κωδικό 185 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) τις δαπάνες κάθε επιχειρηματία ή επαγγελματία πελάτη του για ενοίκια επαγγελματικής στέγης, ξεχωριστά τη δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα, ξεχωριστά την δαπάνη για ύδρευση, ξεχωριστά τη δαπάνη για τηλεφωνικά τέλη κ.λπ. Θα πρέπει ουσιαστικά, για κάθε ένα από τα λειτουργικά αυτά έξοδα, να αθροίσει τα επιμέρους ποσά που πληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017  και στη συνέχεια να αναγράψει το άθροισμά των ποσών αυτών σε συγκεκριμένο κωδικό σε αναλυτικό πίνακα του νέου Ε3.

Το ίδιο πρόβλημα δημιουργεί και ο κωδικός 181 του ίδιου πίνακα, όπου θα πρέπει να αναγραφούν σε αναλυτική κατάσταση που ανοίγει σε νέο παράθυρο οι παροχές σε εργαζόμενους.

Ακόμη, στον κωδικό 161, σε νέο παράθυρο, θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά τα έσοδα της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.

Συνολικά, στο νέο Ε3 θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά φέτος από κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία: 

1. Ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται και ποιοι από αυτούς είναι μισθωτοί, ποιοι είναι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» και ποιοι είναι εποχιακά απασχολούμενοι.

2. Ο κύκλος εργασιών, το σύνολο του ενεργητικού και ο μέσος όρος προσωπικού της τελευταίας τριετίας

3. Οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων προβάλλονται οι ασκούμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς και οι ενεργές διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (οι διευθύνσεις e-mail της επαγγελματικής αλληλογραφίας) της επιχείρησης ή του επαγγελματία.

4. Οι επαγγελματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί και τα ενεργά τερματικά POS μέσω των οποίων πραγματοποιεί τις εισπράξεις του με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

5. Αν πραγματοποιεί ή όχι συναλλαγές μέσω διαδικτύου

6. Οι ηλεκτρονικές «πλατφόρμες» μέσω των οποίων πραγματοποιεί συναλλαγές στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό

7. Τα στοιχεία επωνυμίας και ΑΦΜ κάθε συνδεδεμένης επιχείρησης καθώς επίσης και το ποσοστό συμμετοχής σε κάθε μια από αυτές

8. Τα αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές εργοδοτικών εισφορών, τις καταβληθείσες μικτές αποδοχές των εργαζομένων, τις παροχές σε είδος και τα δάνεια προς τους εργαζόμενους.

9. Τα στοιχεία των μετόχων (Α.Φ.Μ., ονοματεπώνυμο, ποσοστό και είδος μετοχών που κατέχει καθένας) των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ανώνυμων εταιρειών.

Η απόφαση του Γ. Πιτσιλή

Η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, που δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το Ε3 προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

* Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται με τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις με τα έντυπα «Ε1» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων) και «Ν» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή σε χειρόγραφη μορφή στη Δ.Ο.Υ. κατά περίπτωση.

* Στις περιπτώσεις συζύγων και φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται για καθένα από τους συζύγους/μέλη συμφώνου συμβίωσης όπου αυτό απαιτείται από τα επιμέρους εισοδήματά τους.

* Σε περίπτωση διακοπής εργασιών και έναρξης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, υποβάλλεται μία (1) κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα για όλο το φορολογικό έτος.

* Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή Ν, κατά περίπτωση).

* Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα υποβάλλεται μία φορά για το σύνολο της επιχείρησης ανεξαρτήτως αριθμού υποκαταστημάτων και κλάδων.

* Ο υπόχρεος σε υποβολή κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρώνει τους πίνακες εκείνους που τον αφορούν.

* Οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στην κατάσταση της επιχείρησης μέσα στο φορολογικό έτος δεν μπορεί να δηλωθεί στο έντυπο Ε3 εάν προηγουμένως δεν έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου και Εγγραφής Φορολογουμένων της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

* Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται από τους αποκτώντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ανάγκες λογιστικού προσδιορισμού του αποτελέσματος, ανεξάρτητα της υποχρέωσης της τήρησης κατάλληλων λογιστικών αρχείων (βιβλία και στοιχεία), σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία.

* Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές, ενώ στην περίπτωση που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, το έντυπο αυτό υποβάλλεται χωρίς να αναγράφονται ποσά.

* Για τις ναυτικές εταιρείες του ν. 959/1979, τα γραφεία αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα βάσει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975 και τις ημεδαπές επιχειρήσεις που υπάγονται στις ίδιες διατάξεις, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται μόνο όταν αποκτούν φορολογητέο εισόδημα.

* Η υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης για συμπλήρωση ή μεταβολή αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή στοιχείων που δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα της επιχείρησης, δεν επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις του Κ.Φ.Δ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις