Χρηστικά

Τα 24 επιδόματα που αυξάνονται ξανά από την 1η Μαΐου


Πρόκειται για παροχές που είναι συνδεδεμένες με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό και οποιαδήποτε μεταβολή της βάση υπολογισμού, τα επηρεάζει αυτομάτως

Την αύξηση 24 επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα από το κράτος, πυροδοτεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Τα συγκεκριμένα επιδόματα είναι συνδεμένα με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό και οποιαδήποτε μεταβολή της βάση υπολογισμού, τα επηρεάζει αυτομάτως.

Σύμφωνα με τις διαρροές από την κυβέρνηση, ο κατώτατο μισθός θα φτάσει στο επίπεδο των 700 ευρώ την 1η Μαΐου, από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα. Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση παρακάμπτει εμμέσως τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και θα επιβάλει στους κοινωνικούς εταίρους την άποψή της, ορίζοντας εκ των προτέρων το ποσοστό της μεταβολής.

Δηλαδή, θα πρέπει ο ΣΕΒ, που έχει ήδη προσφύγει από το 2019, για την κατάργηση της προσαύξησης του μισθού λόγω των τριετιών, όχι μόνο να παραιτηθεί της διεκδίκησής του, αλλά και να αποδεχτεί μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 37 ευρώ τον μήνα.

H διαδικασία, αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, όπως καθορίζεται από τη νομοθεσία, προβλέπει την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων από φορείς μεταξύ των οποίων είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Αρχή, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ−Γ.Σ.Ε.Ε.), το Ινστιτούτο ΙΜΕ−Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ).

Οι συγκεκριμένοι φορείς θα συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Οι εισηγήσεις τους υποβάλλονται στον υπουργό Εργασίας, μέχρι τον Απρίλιο, ο οποίος και θα αποφασίσει το ύψος της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2022.

Ποια επιδόματα αυξάνονται

Επειδή ο κατώτατος μισθός αποτελεί τη βάση υπολογισμού και μιας σειράς επιδομάτων, με την αναπροσαρμογή του, θα επωφεληθούν και οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων επιδομάτων.
Σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Εργασίας, η λίστα με τα 24 επιδόματα που θα αυξηθούν εκ νέου από την Μαΐου είναι τα ακόλουθα:

 1. Το επίδομα ανεργίας,
 2. Επίσχεσης εργασίας,
 3. Μακροχρόνια ανέργων,
 4. Ειδικό εποχικό,
 5. Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
 6. Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
 7. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
 8. Αφερεγγυότητας του εργοδότη,
 9. Διαθεσιμότητας,
 10. Παροχή προστασίας της μητρότητας,
 11. Μαθητείας,
 12. Ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
 13. Πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
 14. Ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,
 15. Ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,
 16. Επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,
 17. Επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,
 18. Επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,
 19. Επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,
 20. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
 21. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,
 22. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
 23. Άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,
 24. Προγράμματα απασχόλησης.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα