Αγορές

Τα blue chips οδηγούν σε ανάκαμψη το ΧΑ


Μεγάλα κέρδη και στα mid caps

Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στις αγορές, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση της επιδημίας κορωνοϊού, ενώ η  προηγηθείσα διόρθωση δημιούργησε αγοραστικές ευκαιρίες. Αλλαγή σκηνικού και στο ΧΑ, μετά από 6 ημέρες πτώσης που έφερε τους βασικούς δείκτες στα επίπεδα κρίσιμων μεσοπρόθεσμων στηρίξεων.

Κοντά στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για ανοδική αντίδραση, που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία νέου κύκλου ανάκαμψης.

Σε αισιόδοξες προβλέψεις για τις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις συνηγορεί η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της Wall Street, που σημειώνουν αυτή την ώρα άνοδο 1,60%
 Πάντως οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες και το κλίμα μπορεί να αλλάξει πάλι τις επόμενες μέρες, με αναζωπύρωση των ανησυχιών και μετακινήσεις κεφαλαίων.
 Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του ΧΑ εκφράζουν αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες, εκτιμώντας ότι μετά από 6 ημέρες πτώσης και μεγάλων απωλειών σε βασικά blue chips, η σημερινή ανοδική αντίδραση  αποτελεί φυσιολογική συνέχεια

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές τάσεις και με σημαντικό όγκο συναλλαγών στα blue chips. Η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο αυξημένος τζίρος (62,5 εκατ. ευρώ συν 6,6 εκατ. σε πακέτα), αντανακλούν την αλλαγή κλίματος και τη δημιουργία προσδοκιών στην αγορά.
 Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν από χθες σε περιοχές ισχυρών στηρίξεων, ενώ πολλά blue chips εμφανίσθηκαν υπερπουλημένα.

Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε δύο διαδοχικές στηρίξεις και προσέγγισε την τρίτη στην περιοχή των 900 μονάδων. Σήμερα ξεκίνησε από τις 911,10 μονάδες, με άλμα +0,84%. Πήγε μέχρι τις 917,53 (+1,56%) και έκλεισε με κέρδη 1,47% στις 916,75 μονάδες.
Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,18%, στις 2.295,40 μονάδες,. Αλμα +2,48% πραγματοποίησε ο FΤ40M των mid caps

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά μέχρι +1,79%. Στη συνέχεια έχασε προς στιγμήν όλα τα κέρδη. Ανακάμπτοντας έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 836,57 μονάδες. Πρώτη σε ημερήσια απόδοση η Attica Bank με +3%. Eurobank +2,1%, Πειραιώς  +1,5%, Τρ. Ελλάδος +1%,  Εθνική +0,4%. Στο κόκκινο η Alpha (-0,5%).

Με θετικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Επικεφαλής της κούρσας Βιοχάλκο +3,8%, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ +3,6%. Ακολούθησαν Φουρλής +3,2%,  Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,3%, +2,3%,  Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ +2,1%, ΕΧΑΕ +1,9%, Μυτιληναίος +1,6%.

Στα mid caps πρώτη η μετοχή της εταιρείας ακινήτων Intercontinental, με +5,3%.  MIG, Cenergy, Autohellas και Quest +3,6%, ΟΛΘ +3,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα