Καύσωνες, ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και διάδοση ασθενειών είναι ορισμένες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι τα κύματα καύσωνα και η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας που μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο χιλιάδων, ακόμη και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.Ένα από τα επακόλουθα του όλο και συχνότερου φαινομένου του καύσωνα είναι και η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου. Μια από τις σημαντικότερες μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως είναι η ελονοσία, η οποία στοιχίζει ετησίως τη ζωή σε 600.000 ανθρώπους.
Ακόμη και η διάρροια, η οποία μόνο προκαλεί το θάνατο περίπου 600.000 παιδιών. Ο καύσωνας ευνοεί την μετάδοση των εν λόγω ασθενειών». Ενώ μέχρι πρότινος αυτές αφορούσαν ως επί το πλείστον τις τροπικές χώρες, σήμερα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 7.000.000 άνθρωποι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα. Εκτιμάται ότι ένας στους οκτώ θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Παράλληλα , πολλοί ερευνητές επισημαίνουν την σχέση της κλιματικής αλλαγής και της προσφυγικής κρίσης καθώς υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή και επηρεάζει την προσφυγική κρίση.Η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καταιγίδες διαρκώς εντείνονται σε ορισμένες περιοχές της γης μπορεί να ωθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις οποίες ζούν αναζητώντας διέξοδο στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Αυτή η φυγή, διογκώνεται καθώς απειλείται και η ποικιλία των ειδών στον πλανήτη. Η ποιότητα του εδάφους έχει επιβαρυνθεί σε πολλές περιοχές από το φώσφορο και το άζωτο. Και η γη δεν είναι ανεξάντλητη για καλλιέργειες.
ΕΥΖην
To "Σπήλαιο" του Πλάτωνα: Μία αλληγορία ακόμα επίκαιρη
Η πιο μνημειώδης εικόνα της άγνοιας εμφανίζεται στο, ίσως, πιο διάσημο απόσπασμα ολόκληρης της φιλοσοφίας:την αλληγορία του Σπηλαίου στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα: άνθρωποι που ζουν ...