Ελλάδα

Τα έθιμα της «Καμήλας» και των «Φωταρών» αναβίωσαν στη Χαλκιδική


Το έθιμο της «Καμήλας» αναβίωσε σήμερα στη Γαλάτιστα του Πολυγύρου Χαλκιδικής. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει το δρώμενο, που διοργανώνουν κάθε χρόνο ανήμερα των Θεοφανείων πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής. Οι επισκέπτες της Γαλάτιστας είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και τον Βυζαντινό Πύργο της, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, ενώ ταυτόχρονα απόλαυσαν πίτες, παραδοσιακά εδέσματα και λουκάνικα, μαζί με άφθονο κρασί και τσίπουρο, προσφορά των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.

Το έθιμο της «Καμήλας» έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας και αναπαριστά την αρπαγή της όμορφης Γαλατσάνας Μανιώς από τον αγά του χωριού, με σκοπό να την κλείσει στο χαρέμι του. Η ιστορία θέλει τα παλικάρια του χωριού, με επικεφαλής τον αγαπημένο της Μανιώς, μη μπορώντας να ανεχτούν την αρπαγή και την προσβολή, να σκαρφίζονται το τέχνασμα της καμήλας, κάτι παρόμοιο με το Δούρειο Ίππο, κατασκευάζοντας μια υποτυπώδη καμήλα, για να ελευθερώσουν την κοπέλα.

Κάθε χρόνο ανήμερα των Φώτων κατασκευάζεται το ομοίωμα της καμήλας, το οποίο είναι ένας ξύλινος σκελετός με επένδυση από χοντρά ρούχα υφαντά, ενώ στο εσωτερικό του είναι τοποθετημένα μεγάλα κουδούνια με τέτοιο τρόπο, ώστε να βγάζουν αρμονικό ήχο. Οι νέοι του χωριού ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες.

Αύριο, Κυριακή του Αϊ- Γιαννιού, θα γίνει η αναπαράσταση του γάμου της Μανιώς. Σύμφωνα με το έθιμο, νύφη και κουμπάρα, είναι άνδρες ντυμένοι με γυναικεία ρούχα, καθώς εκείνα τα χρόνια οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος σε δημόσια γλέντια. Οι φίλοι του γαμπρού, με συνοδεία οργάνων, ξεκινούν να πάρουν την κουμπάρα. Με την κουμπάρα κατευθύνονται στο σπίτι του γαμπρού, κι από κει με νταούλια και ζουρνάδες αλλά και με καβαλαραίους συνοδεία, πηγαίνουν και παίρνουν τη νύφη. Η πομπή καταλήγει στην πλατεία, όπου ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

«Εύχομαι καλή φώτιση, υγεία και δύναμη σε όλους» δήλωσε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ, ο οποίος παρακολούθησε το δρώμενο της «Καμήλας», αμέσως μετά τον καθαγιασμό των υδάτων, που έγινε στην παραλία της Γερακινής.

Στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Πολυγύρου, πολλοί ήταν οι επισκέπτες που παρακολούθησαν το έθιμο των «Φωταρών», συμμετέχοντας στο δρώμενο, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες έθιμα