Η προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα ήταν το αφήγημα που έδωσε πνοή στο ελληνικό χρηματιστήριο από την αρχή του έτους μέχρι πρόσφατα. Τώρα που η ώρα της αναβάθμισης πλησιάζει, τα funds και οι κερδοσκόποι δεν... κάθονται να την περιμένουν. Παίρνουν τα κέρδη τους και αποχωρούν. Χωρίς να βιάζονται, χωρίς να προκαλούν πανικό που θα έφερνε μεγάλη πτώση.
Αθόρυβα, χωρίς αναταράξεις και τυμπανοκρουσίες, η αγορά παίρνει τον δρόμο της διόρθωσης. Από τα υψηλά των 1.350 μονάδων που είχε σημειώσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, έχει χάσει περίπου 7%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετράει απώλειες 9%. Περίπου 5,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης εξανεμίστηκαν, διαδοχικές στηρίξεις διασπάστηκαν καθοδικά και η διολίσθηση συνεχίζεται.
Παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία “αλλαγής φρουράς”: Από τα funds και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια οι μετοχές περνούν στα χέρια μικροεπενδυτών, που όπως συμβαίνει κατά κανόνα, μπαίνουν αργά στο παιχνίδι.
Ποιά θα είναι η συνέχεια; Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ δεν έχουν “πρόχειρη” απάντηση. “Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεθνείς εξελίξειες”, λένε. “Τώρα η κατάσταση στις διεθνείς αγορές αναγκάζει τους διαχειριστές κεφαλαίων να είναι επιφυλακτικοί και με την Ελλάδα. Αν το κλίμα αλλάξει, μπορεί να δούμε πάλι σημαντικές εισροές και άνοδο τιμών στο ΧΑ”.
Η έξωθεν απειλή
Προς το παρόν επιτείνεται η αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Μετά τη σημερινή πτώση κατά 1,57% ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο όριο μιας ισχυρής στήριξης κρίσιμης σημασίας. Αν την χάσει, μπορεί να αλλάξει η μεσοβραχυχρόνια τάση.
Η απειλή έρχεται απ' έξω: Στις ευρωπαϊκές αγορές οι δείκτες υποχωρούν (DAX -1,10%, FT-100 -1,20%), η Wall Street “κολυμπάει στα ρηχά”, ενώ πολλοί διεθνείς οίκοι προειδοποιούν για επερχόμενη μεγάλη πτώση
Στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για τις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας και οι αναμενόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed.
Δεν έχουν κίνητρο
Στο ΧΑ αναλυτές επισημαίνουν ότι τα επιθετικά ξένα funds δεν έχουν πλέον λόγο διακράτησης μετοχών, ενώ απουσιάζουν τα κίνητρα για νέες τοποθετήσεις: Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έχει προεξοφληθεί, οι υψηλές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών έχουν αποτιμηθεί στο ταμπλό, ενώ η καλή πορεία και προοπτικές της οικονομίας αποτέλεσαν βασικό καταλύτη στη μέχρι τώρα ανοδική πορεία της αγοράς.
Τον τόνο στις συναλλαγές δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων,που κρατούν τον τζίρο σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρές απώλειες,που σταδιακά διευρύνθηκαν. Οι δείκτες τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.263,34 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,57%.Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,45%, κλείνοντας στις 3.061,91 μονάδες. Κατά 2,03% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -2,44% και έκλεισε -2,01%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -3,8%, Alpha -3%, Τρ. Ελλάδος -1,5%, Εθνική και Eurobank -1%, Attica Bank -0,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον οι ΤΕΝΕΡΓΑ +1,1%, OTE +0,9%, Jumbo +0,2%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Τιτάν -3,8%, Aegean -3,7%, Σαράντης -2,7%, ΔΕΗ -2,5%, Quest και ΕλβάλΧαλκόρ -2,4%, Βιοχάλκο -2,2%, Ελλάκτωρ -2%.