Τράπεζες

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ επιμένουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων – Τι δηλώνει η Λαγκάρντ


Η Bundesbank και το γερμανικό διευθυντήριο αδιαφορούν για τις φωνές που πληθαίνουν εντός της Ευρώπης και ζητούν περιορισμό των αυξήσεων των επιτοκίων, εν μέσω της τραπεζικής κρίσης που εκδηλώθηκε με βίαιο τρόπο στην περίπτωση της Credit Suisse.

O επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιόαχιμ Νάγκελ, δίνει το σήμα για συνέχιση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, εις το όνομα της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Η μάχη μας κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει… Υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος να καλύψουμε (για τα επιτόκια), αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικό έδαφος», δήλωσε ο Νάγκελ στους Financial Times και πρόσθεσε:

«είναι ασφαλώς σωστό ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και έχουν ευρεία βάση σε όλη την οικονομία… Αν πρέπει να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι».

Τα «γεράκια» όπου κυρίαρχη φωνή είναι ο Νάγκελ επιμένουν σε αυξήσεις επιτοκίων, ενώ μόλις πριν μια εβδομάδα η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρο στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, ρίχνοντας το μπαλάκι και στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο "περιθώριο διαμεσολάβησης" -κάτι που σημαίνει ότι για κάθε επίπεδο των βασικών επιτοκίων ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που παίρνουν με τον δανεισμό-, τότε η μετάδοση θα είναι ισχυρότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι:

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν μόλις αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία, αλλά ο αντίκτυπός τους μπορεί να γίνει ισχυρότερος ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής. Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση… Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται».

Αποφασίζει η Fed

Αγορές και τράπεζες έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα τους στη Fed, που καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και σε τι μέγεθος ή θα πατήσει φρένο-έστω και προσωρινό, προσφέροντας βαθιά ανάσα κυρίως στις μικρού βεληνεκούς περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ;

Η αύξηση των επιτοκίων τους προηγούμενους μήνες, αποτέλεσε μία εκ των βασικών αιτιών για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τους κλυδωνισμούς που υπέστησαν άλλες περιφερειακές τράπεζες. Πριν τη χρεοκοπία της SVB, οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Fed θα αύξανε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αλλά στη συνέχεια οι προσδοκίες είναι ότι η αύξηση θα περιορισθεί σε 25 μ.β. Το επιτόκιο της Fed ανέρχεται σήμερα στο 4,5% έως 4,75%.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα