Οικονομία

Τα ν/σ που αλλάζουν ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις συγχωνεύσεις εταιρειών


Σημαίνουσας σημασίας νομοσχέδια, που αφορούν  νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα φέρει προς ψήφιση το οικονομικό επιτελείο, εντός των επόμενων εβδομάδων. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα ν/σ για τον ΕΝΦΙΑ, για την έξτρα έκπτωση φόρου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, όπως επίσης και αυτό που αφορά το νέο πλαίσιο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και συνεργασιών ελεύθερων επαγγελματιών.

Μικρότερος ΕΝΦΙΑ για 8 στους 10 ιδιοκτήτες, σε 10 δόσεις

Μειωμένος κατά 350 εκατ. ευρώ θα είναι ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με τις αλλαγές των συντελεστών και την ενσωμάτωση του συμπληρωματκού φόρου. Περίπου 8 στους 10 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος λιγότερα, ενώ μόνον για το 6% των κατόχων ακίνητης περιουσίας θα προκύψει μικρή επιβάρυνση.

Η μεγαλύτερη μείωση (έως 50%) γίνεται στα οικόπεδα. Οσον αφορά τα κτίσματα- κατοικίες κλπ - το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για ιδιοκτησίες σε ζώνες μέσης και χαμηλότερης αξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάφρυνση 30% θα έχουν τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ, που ίσχυε έως τώρα. Ολοι οι υπόχρεοι θα μπορούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις.

e-αποδείξεις

Το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα προβλέπει έξτρα έκπτωση έως 2.200 ευρώ στο φορολογητέο εισόδημα όσων συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Επίσης, τα ιατρικά έξοδα που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, πλην της νοσηλείας σε νοσοκομεία και της αγοράς φαρμάκων, θα λογίζονται στο διπλάσιο «μέγεθος», σε σχέση με τώρα, αναφορικά με την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος από ηλεκτρονικές δαπάνες.

Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με μπόνους τη μείωση του φόρου εισοδήματος

Ισχυρά φοροκίνητρα σε επιχειρήσεις μικρού και μικρομεσαίου «βεληνεκούς» που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, να συγχωνευτούν και κατόπιν αφού «σταθούν στα πόδια τους» να αναπτυχθούν εντός της αγοράς τους, προσφέρει το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών. Στην κορωνίδα του νέου ευνοϊκού πλαισίου που θα διέπει τις συγχωνεύσεις, βρίσκεται η έκπτωση 30% του φορολογικού συντελεστή για εταιρείες που ενοποιήθηκαν, που θα έχει, μάλιστα, διάρκεια πέντε έτη. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα