Πολιτική

Τα βήματα προς τις δεύτερες κάλπες


 Πριν ακόμη κλείσουν σήμερα οι κάλπες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα οδεύει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, από την οποία ελπίζεται  ότι θα προκύψει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία ενός κόμματος, ή τουλάχιστον δυνατότητα σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης συνεργασίας.

Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν – και τα κομματικά επιτελεία συμφωνούν σ' αυτή την εκτίμηση - ότι στις σημερινές εκλογές  κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών και ότι η κατανομή θα είναι τέτοια που θα καθιστά αριθμητικά ανέφικτη ακόμη και τη συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας χωρίς τη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και οι δημοσκοπήσεις, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συγκεντρώσουν αθροιστικά έως και 146-148 έδρες, προσεγγίζοντας το όριο της αυτοδυναμίας. Φαίνεται όμως εξαιρετικά απίθανο να την εξασφαλίσουν με οποιοδήποτε τρόπο – και ακόμη πιο απίθανο να συμφωνήσουν σε ένα σχήμα κυβέρνησης συνεργασίας.

Από αύριο αρχίζει λοιπόν η συνταγματική διαδικασία που θα επιβεβαιώσει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και θα οδηγήσει πάλι τους πολίτες στις κάλπες.

 Οι διερευνητικές εντολές

Αύριο και μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, που θα δοθούν στους επικεφαλής των μεγαλύτερων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων. Ο καθένας τους μπορεί να κρατήσει την εντολή για τρεις μέρες, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα να εξασφαλίσει υποστήριξη από άλλα άλλα κόμματα και να συγκροτήσει κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης τη Βουλή.

Μπορεί να την καταθέσει αμέσως, ή χωρίς να παρέλθει το τριήμερο. Οπως πιθανότατα θα κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας στην ΠτΔ δεν βλέπει δυνατότητα συγκρότησης βιώσιμης κυβέρνηση συνεργασίας δύο η περισσότερων κομμάτων.

Θα εξαντλήσουν μάλλον το τιρήμερο οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τη διερευνητική εντολή για την προώθηση πολιτικών διεργασιών.

Μετά την κατάθεση των τριών  διερευνητικών εντολών – και εφ' όσον έχουν αποβεί άκαρπες ,η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο – ενδεχομένως σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον καθένα -  σε μια τελευταία προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Εάν δεν προκύψει θετικό αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις, θα αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ή του Αρείου Πάγου, ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με αποστολή τη διενέργεια εκλογών.

Ολη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει  πιθανότατα μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Οι ημερομηνίες

Την Πέμπτη 1η Ιουνίου θα συνέλθει η Βουλή με τη νέα της σύνθεση, για να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και να εκλεγούν νέος πρόεδρος, αντιπρόεδροι και κοσμήτορες. Την Παρασκευή 2 Ιουνίου θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για νέες εκλογές, που πρέπει να γίνουν εντός προθεσμίας 20 έως 30 ημερών.
 Μέσα σ' αυτά τα χρονικά περιθώρια οι ημερομηνίες για τις κάλπες είναι δύο: 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου. Θέλοντας να συντομεύσει την περίοδο εκλογικής αβεβαιότητας που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει πιθανότατα την πρώτη ημερομηνία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα