Οικονομία

ΤΑΙΠΕΔ: Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του 2019


Την πεποίθηση πως "η ανάπτυξη, η οποία αποτελεί βασική μεταβλητή και παράγοντα για την επίτευξη των στόχων του πλεονάσματος και της βιωσιμότητας του χρέους, απαιτεί νέα κεφάλαια από το εξωτερικό και το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσιμης προσπάθειας και αναπόφευκτα στο ραντάρ όλων των μερών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα", εξέφρασε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ταμείου, Άρης Ξενόφος, κατά τη διάρκεια του "2nd Athens – International Investment Synergies - Joint Ventures Forum", το οποίο και διοργάνωσε το Ελληνο-Ελβετικό Επιμελητήριο, παρουσία διεθνών διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Ο κ. Ξενόφος τόνισε ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις και οι υποχρεωτικές επενδύσεις που ενσωματώνονται σε πολλούς διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ προάγουν την ανάπτυξη, αυξάνουν τον ανταγωνισμό, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και αποκαθιστούν την αξιοπιστία της χώρας".

Παράλληλα, σημείωσε πως "λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων και εξετάζοντας τις επιλογές προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη μέθοδος αξιοποίησης, το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταφέρει να προσελκύσει ένα πολύ ευρύ φάσμα επενδυτών. Αυτό οφείλεται προφανώς στην αξία του κάθε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και τις αμερόληπτες, ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες που ακολουθούμε". Επιπλέον, το Ταμείο έχει δημιουργήσει μια ειδική μονάδα, η οποία έχει ως αποστολή να παρακολουθεί τις συμφωνίες με τους επενδυτές, διασφαλίζοντας ότι τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα τους βοηθά να αναπτύξουν το επενδυτικό τους σχέδιο, καθώς είναι μοναδικά τοποθετημένο για να ενεργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ της επενδυτικής κοινότητας και του Ελληνικού Δημοσίου".

"Το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του το 2011 έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ με συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία που υπερβαίνει 20 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών πληρωμών, των αμοιβών παραχώρησης, των υποχρεωτικών κεφαλαιουχικών επενδύσεων κλπ.). Η παραπάνω απόδοση οφείλεται σε μια σειρά αρχών με τις οποίες λειτουργεί: διαφάνεια και ανοικτές διαδικασίες, σαφήνεια και καθαρή αποτύπωση όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες των περιουσιακών στοιχείων, σχεδιασμό μιας διαγωνιστικής διαδικασίας ακολουθώντας το κύρος διεθνών προτύπων, αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση όσον αφορά τις εγκριτικές διαδικασίες, ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχει πριν και μετά την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής", πρόσθεσε.

Πρόγραμμα 2019

Ο κ. Ξενόφος μίλησε για την πώληση του 30% της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), αναφέροντας: "Η διαδικασία υποβολής προσφορών που ξεκίνησε τον Ιούνιο αναμένεται να προσελκύσει ευρύ επενδυτικό ενδιαφέρον. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επέκτασης της ισχύουσας σύμβασης παραχώρησης έναντι τιμήματος 1,4 δισ. ευρώ, είναι πλέον ασφαλές να πούμε ότι τα συνολικά έσοδα από την ανάπτυξη του ΔΑΑ θα είναι ρεκόρ στο ιστορικό του Ταμείου".

Όσον αφορά τα 10 περιφερειακά λιμάνια, προσέθεσε, φαίνεται στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι να επανεξετάσει το ισχύον νομικό πλαίσιο για να παρέχει ευελιξία και δημιουργία αξίας για τα περιφερειακά μας λιμάνια, συμπληρώνοντας ότι "με βάση τις προηγούμενες μελέτες μας μπορούμε να πούμε ότι πρώτα θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας στη Βόρεια Ελλάδα και τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας στη Δυτική Ελλάδα. Αυτά τα λιμάνια έχουν αναμφισβήτητα έναν ισχυρό ρόλο να διαδραματίσουν, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας και εάν εξεταστούν από κοινού με το σύμπλεγμα σιδηροδρόμων και οδικών μεταφορών που επίσης αναπτύχθηκε, η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη μεταφορών και εμπορίου προς την Ευρώπη. Όσον αφορά τις μαρίνες, στη φάση ωρίμανσης βρίσκονται αυτές της Θεσσαλονίκης (Αρετσού), της Ιτέας στην περιοχή Φωκίδας και η Κεφαλλονιά, καθώς και ο λιμένας Μυκόνου και η μαρίνα Ρόδου".

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ταμείου αναφέρθηκε στη ΔΕΠΑ, σημειώνοντας θα διαχωριστεί στην εταιρεία υποδομών και την εταιρεία εμπορίας, ενώ για τα ΕΛΠΕ, δήλωσε πως "εξετάζονται οι εναλλακτικές λύσεις που διαθέτουμε για την αξιοποίηση τους" και την αξιοποίηση του σχεδόν υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS).

Για τα ακίνητα, αναφέρθηκε στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης, καθώς το παραθαλάσσιο ακίνητο των περίπου 380 στρεμμάτων θα αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει δύο γενικές κατηγορίες χρήσης: θεματικά πάρκα - εμπορικά κέντρα και τουρισμό - αναψυχή, ενώ σχετικά με το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο Αττικής προτείνεται η αξιοποίηση αξιολογώντας την υφιστάμενη χρήση του που το αναδεικνύει ως σημείο αναφοράς της Ιππικής αθλητικής δραστηριότητας και την προοπτική ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων.

Καταλήγοντας, μίλησε για τις επενδυτικές ευκαιρίες στις ιαματικές πηγές της Ελλάδας, στο πλαίσιο του τουρισμού, επισημαίνοντας πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει στο χαρτοφυλάκιό του 7 ακίνητα με θερμικές πηγές σε Κύθνο, Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, Θερμοπυλών, Κονιαβίτη, Αιδηψού, Υπάτη και Πλατύστομο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις