Τράπεζες

tbi bank: Άνοδος 16% στα καθαρά κέρδη το 2023


Τα τελευταία 7 χρόνια, η tbi bank κατόρθωσε να μεταμορφωθεί σε κορυφαία τράπεζα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με ισχυρή παρουσία σε τρεις κύριες αγορές, στις οποίες δραστηριοποιείται- Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία- η πελατοκεντρική προσέγγιση της tbi και η συνεχής επιχειρηματική επέκταση ανταμείβονται για μία ακόμα φορά με οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφουν ρεκόρ.

Τα ενοποιημένα μη ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα της tbi bank για το 2023 παρουσιάζουν καθαρά κέρδη 42,4 εκατ. ευρώ - 16% υψηλότερα από τα κέρδη 35,5 εκατ. ευρώ του 2022. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η tbi προσέθεσε νέους εμπορικούς συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένων νέων κλάδων δραστηριότητας, ενώ είναι πλέον παρούσα σε περισσότερα από 20.000 check-out σημεία στις αγορές δραστηριοποίησής της. Αυτό το εντυπωσιακό εύρος βοήθησε την τράπεζα να καταστεί μία από τις ηγέτιδες στα Πλάνα Πληρωμών (payment plans) και στις τρεις χώρες. Επιπλέον, η τράπεζα συνέχισε να προσαρμόζεται τόσο στο περιβάλλον της αγοράς όσο και στις προτιμήσεις των καταναλωτών, βοηθώντας τόσο τον κλάδο της λιανικής όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν ταχύτερα από τις τάσεις της αγοράς, συμβάλλοντας θετικά στο συνολικό αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η tbi bank διαχειρίστηκε 2,5 εκατομμύρια αιτήσεις δανείων στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, διπλάσιες σε σχέση με το 2022. Το 2023 η τράπεζα εκταμίευσε σχεδόν 750.000 δάνεια ύψους περίπου 1 δις ευρώ - 33% περισσότερα σε σύγκριση με το 2022. Η αύξηση οφείλεται τόσο στη λιανική τραπεζική των τριών αγορών δραστηριοποίησης, όσο και στον αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Ρουμανία.

Η tbi καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση του συνολικού ενεργητικού κατά σχεδόν 40% έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023, φθάνοντας τα 1,48 δισ. ευρώ (από 1,07 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022). Το χαρτοφυλάκιο δανείων ξεπέρασε το σημαντικό ορόσημο του 1,04 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 (34% αύξηση σε σύγκριση με το τέλος του 2022). Το 71% των αιτήσεων για δάνεια έγιναν μέσω ψηφιακών καναλιών αυτοεξυπηρέτησης (σε σύγκριση με το 51% για το 2022), συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στα οικονομικά αποτελέσματα-ρεκόρ.

Με βάση αυτές τις θετικές επιχειρηματικές επιδόσεις, τα λειτουργικά έσοδα της tbi bank αυξήθηκαν κατά 32% σε 203 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 27% του καθαρού αποτελέσματος από τόκους, αλλά και της αύξησης των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 25%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα λειτουργικά κέρδη για το 2023 να φθάσουν σε 146 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της tbi bank έφτασε τα 1,12 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, υπερβαίνοντας την αγορά και εμφανίζοντας σταθερή αύξηση της τάξης του 38% σε ετήσια βάση. Ο κύριος κινητήριος μοχλός ήταν το χαρτοφυλάκιο των λιανικών προθεσμιακών καταθέσεων, όπου η αύξηση ήταν έως και 47% μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022.

Η αύξηση των συνολικών γενικών εξόδων της τράπεζας κατά 20%, στο ποσό των 96 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στην επιταχυνόμενη επιχειρηματική ανάπτυξη και στις επενδύσεις σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες (neon) και αγορές (Ελλάδα).

Στο τέλος του 2023 η τράπεζα είχε μια ισχυρή και ασφαλή θέση τόσο από πλευράς ρευστότητας όσο και από πλευράς κεφαλαίων - σε ενοποιημένη βάση ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ήταν στο 672% (πολύ πάνω από τον μέσο όρο του τραπεζικού κλάδου που ήταν 242%) και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) – 22,5%. Η tbi bank βελτιώνει συνεχώς την προσήλωση της στη συνετή διαχείριση του κόστους (47,2% συντελεστής κόστους-εσόδων το 2023 έναντι 51,7% το 2022), το οποίο συνδυάζεται με την απόδοση του δανειακού χαρτοφυλακίου στο 21,3%, επιτρέποντας στην απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φθάσει το 20,9%.

«Είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα-ρεκόρ και την απόδοση της ομάδας κατά το περασμένο έτος. Οι πελάτες μας γνωρίζουν ότι μπορούν να βασιστούν σε εμάς και με αυτό τον τρόπο, διατηρούμε μια ισχυρή οικονομική θέση, ασκώντας παράλληλα, συνετή διαχείριση κινδύνων», λέει ο Petr Baron, CEO της tbi και συνεχίζοντας αναφέρει, «Παραμένουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε καλύτερα: να προσφέρουμε προϊόντα με επίκεντρο τον πελάτη στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, παρέχοντας κορυφαίες υπηρεσίες και βοηθώντας τόσο τους ιδιώτες όσο και τους εμπόρους να διαχειριστούν τα οικονομικά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα