Ο Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, κατηγόρησε σήμερα — χωρίς να κατονομάσει ευθέως — τη Γαλλία ότι προσπάθησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας ζητώντας τη διαγραφή ορισμένων «συντηρητικών» μηνυμάτων. Η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές.
Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Ντούροφ, 40 ετών, Ρώσος πολίτης που πολιτογραφήθηκε Γάλλος το 2021, αναφέρθηκε σε «μια δυτικοευρωπαϊκή κυβέρνηση» την οποία υπαινίχθηκε με το σύμβολο της μπαγκέτας, αφήνοντας σαφή υπόνοια για τη Γαλλία. Σύμφωνα με τον Ντούροφ, η συγκεκριμένη κυβέρνηση «προσέγγισε το Telegram ζητώντας να φιμώσουν τις συντηρητικές φωνές στη Ρουμανία πριν από τις σημερινές προεδρικές εκλογές».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Αρνήθηκα κατηγορηματικά. Το Telegram δεν θα περιορίσει τις ελευθερίες των Ρουμάνων χρηστών ούτε θα μπλοκάρει τους πολιτικούς τους διαύλους».
Παράλληλα, ο Ντούροφ βρίσκεται υπό έρευνα στη Γαλλία από τον Αύγουστο, σχετικά με αδικήματα που συνδέονται με οργανωμένο έγκλημα, ενώ η δικαιοσύνη τον κατηγορεί για την αδράνεια του στην αντιμετώπιση της διάδοσης εγκληματικού περιεχομένου στην εφαρμογή του.
Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με αυστηρό τόνο, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς «εντελώς αβάσιμους» και καλώντας σε υπευθυνότητα και σεβασμό της ρουμανικής δημοκρατίας.
«Οι πρόσφατες κατηγορίες εναντίον της Γαλλίας αποτελούν απλώς κίνηση αντιπερισπασμού απέναντι στις πραγματικές απειλές παρέμβασης που στοχεύουν τη Ρουμανία», ανέφερε το Κε ντ΄Ορσέ, προσθέτοντας ότι η Γαλλία ζητά από όλους τους Ρουμάνους πολιτικούς να επιδείξουν υπευθυνότητα και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.