ΕΥΖην

"Temperature Textiles", υφαντά με infographics κλιματικής κρίσης


Για να ενισχύσει την ευαισθησία για περιβαλλοντικά θέματα και να προσφέρει τρόπο να είμαστε ζεστοί χωρίς να ανάβουμε θέρμανση, το ολλανδικό στούντιο ντιζάιν Raw Color παρουσίασε την «Temperature Textiles», μια κολεξιόν υφαντών με δεδομένα κλιματικής αλλαγής:

Κουβέρτες, κασκόλ και κάλτσες, πλεγμένες με infographics είτε για την αλλαγή της θερμοκρασίας, είτε για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ή για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Έχει επίσης έναν γραφίστικο χαρακτήρα επειδή τα δεδομένα αναπαρίστανται με γραφήματα, γραμμές και χρώματα» είπε, μιλώντας στο Dezeen, o Christoph Brach, συνιδρυτής του στούντιο. «Κατά συνέπεια, είναι μια ιδανική πηγή συστατικών για να μετατραπούν σε γραφίστικα μοτίβα πάνω σε ύφασμα».

Επιπλέον, οι σχεδιαστές του Raw Color γοητεύτηκαν από την ιδέα των υφαντών για να κάνουν πιο απτή την πληροφορία την οποία ο κόσμος συνήθως βλέπει μόνο σε οθόνη.

«Το υφαντό ήταν για εμάς σημαντικό γιατί δείχνει μονίμως τα δεδομένα. Σε μια οθόνη, κάποιος τα βλέπει προσωρινά» υπογράμμισε ο Brach. «Επίσης, είναι ένα αντικείμενο με το οποίο μπορούμε να έρθουμε σε διάδραση. Μια κουβέρτα μπορεί να μας κρατήσει ζεστούς και μπορεί ενεργά να συντελέσει στο να κλείσουμε τη θέρμανση. Και είναι μεγαλύτερο από έναν άνθρωπο όταν τα δεδομένα παρουσιάζονται πάνω στην κουβέρτα, άρα έχει παραπάνω αποτέλεσμα σε σύγκριση με την παρουσίαση σε μια μικρή οθόνη».

Τα μεγαλύτερα προϊόντα στην κολεξιόν είναι οι κουβέρτες· τρεις είναι πλεκτά μονής όψης και τρεις είναι πλεκτά διπλής όψης. Στις πρώτες αποτυπώνονται τα μοντέλα σεναρίων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC). Ένα σχέδιο εστιάζει στην άνοδο της θερμοκρασίας, ένα άλλο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και το τρίτο στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Κάθε γραμμή αναπαριστά έναν χρόνο, από το 2000 έως το 2100.

Το ολλανδικό στούντιο ντιζάιν Raw Color ίδρυσαν οι Christoph Brach και Daniera ter Haar.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα