Πολιτική

Τέμπη: "Κουκούλωμα" και συγκάλυψη βλέπουν τα γερμανικά media


Κυβερνητική προσπάθεια "κουκουλώματος" και συγκάλυψης ευθυνών βλέπουν στην υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που ασχολούνται με το θέμα, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Απ’ όταν συνέβη το δυστύχημα στα Τέμπη "η ελληνική κυβέρνηση έκανε επανειλημμένα λόγο για "ανθρώπινο λάθος” των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Μήπως όμως τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά;", διερωτάται η tagesschau.de. "Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου της εφημερίδας "Το Βήμα”, τα ηχητικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά το δυστύχημα ήταν παραποιημένα. Φέρεται να έγινε  συρραφή ηχητικών καταγραφών, στις οποίες ο σταθμάρχης απευθύνεται σε τρένο που δεν ενεπλάκη στο ατύχημα. Τώρα υπάρχει η κατηγορία πως κάποιος άλλαξε σκοπίμως το ηχητικό αρχείο".

Η γερμανική ιστοσελίδα προσθέτει επιπλέον πως συγγενείς των θυμάτων, όπως η Μαρία Καρυστιανού, που έχασε την κόρη της στην τραγωδία, θεωρούν πως "δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι ο τόπος του δυστυχήματος μπαζώθηκε άμεσα, προτού καν ληφθούν δείγματα DNA από όλα τα θύματα".

Στις κατηγορίες εις βάρος της κυβέρνησης εστιάζει και η Τageszeitung σε κείμενο με τίτλο "Κουκούλωμα και συγκάλυψη". Επισημαίνει ότι πιο σοβαρή από τα περί "ανθρώπινου λάθους" είναι πιθανώς "η εξαφάνιση των ιχνών σε μεγάλη κλίμακα που ακολούθησε την 28η Φεβρουαρίου 2023 – υπό την αιγίδα της κυβέρνησης. Την 4η Μαρτίου ο τόπος του δυστυχήματος αλλοιώθηκε παρανόμως και κατόπιν εντολής: τα βαγόνια των τρένων απομακρύνθηκαν, ο χώρος καθαρίστηκε, τα χώματα σκάφτηκαν και μεταφέρθηκαν μέσω φορτηγών σε ιδιόκτητη γη και ο τόπος της τραγωδίας μπαζώθηκε. Τα γεγονότα αυτά δεν ενισχύουν μόνο την κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά προκάλεσαν και φρίκη στους συγγενείς των θυμάτων.

Η οργή των συγγενών μεγάλωσε και από τις τελευταίες ανακαλύψεις των ειδικών, οι οποίοι εντόπισαν ίχνη εξαιρετικά εκρηκτικών χημικών ουσιών στον τόπο του δυστυχήματος, οι οποίες πρέπει να μεταφέρονταν προφανώς παράνομα στην εμπορική αμαξοστοιχία".

Λίστα με σκάνδαλα

"Ένα είναι βέβαιο", συνεχίζει η Τageszeitung: "Μακραίνει συνεχώς η λίστα με τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπό το πρίσμα της υπονόμευσης του κράτους δικαίου – αρχής γενομένης με το γιγαντιαίο σκάνδαλο υποκλοπών, που έγινε γνωστό στις αρχές του 2022 (...). Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του. Ωστόσο ισχυρίζεται μέχρι σήμερα πως δεν γνώριζε τίποτα για τις υποκλοπές. Προφανώς ο Μητσοτάκης δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αντιθέτως: Μητσοτάκης και Σία παρεμπόδιζαν, κουκούλωναν και συγκάλυπταν τα ίχνη – πρώτα απ’ όλα τα ψηφιακά ίχνη. Και η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη".

Η γερμανική ιστοσελίδα υπενθυμίζει τέλος πως "1,4 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες απαιτούν μέσω ενός διαδικτυακού ψηφίσματος την άρση της ασυλίας νυν και πρώην υπουργών  για το δυστύχημα των Τεμπών.. Μέχρι στιγμής η πρόταση αυτή έχει αποτύχει στο κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του Μητσοτάκη διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Τέμπη