Πολιτική

Τεχνική κόπωση στο ΧΑ - Αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας


 To ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται τεχνικά στα όρια της καθόδου, πρώτον διότι έχει διασπαστεί η ανοδική τάση (η γαλάζια γραμμή στο διάγραμμα παρακάτω) και δεύτερον επειδή οι ημερήσιες τιμές είναι έτοιμες να αγγίξουν τον κινητό μέσο όρο των 60 ημερών. Πάντως, με βάση τον πιο βραχυπρόθεσμο κινητό μέσο όρο των 30 ημερών δεν υπάρχει για την ώρα σήμα εξόδου από την αγορά.

Μια άλλη επισήμανση είναι ότι η αγορά καταγράφει επί τέσσερις μέρες απώλειες ένα σημάδι κόπωσης που όμως είναι φυσιολογικό ύστερα από την προηγούμενη άνοδο και την αργή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών που αποχώρησαν για τις γιορτές του καθολικού Πάσχα. Οι Θεσμοί αφήνουν να εννοηθεί ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαϊου. Η αξιολόγηση θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα και κυρίως, βέβαια, την ψυχολογία των επενδυτών.

Στο επόμενο διάστημα, η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, πιστεύουν οι αναλυτές καθώς τα νέα funds που ήρθαν στο ΧΑ έχουν μικρότερο χρονικό ορίζοντα. Οι εισροές από το rebalancing του FTSE Europe βοήθησαν στην άνοδο του ΓΔ όπως και ο μικρότερος κίνδυνος του country risk, όπως αυτός αποτυπώνεται στη μείωση του ομολογιακού spread.  Μεσοπρόθεσμα, το ελληνικό χρηματιστήριο θεωρείται ότι μπορεί να δώσει καλές αποδόσεις καθώς βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά του ενώ οι ξένες αγορές βρίσκονται στα υψηλά τους.

Από την άλλη πλευρά, επιφυλάξεις για τη συμφωνία σχετικά με το προσφυγικό εκφράζει η HSBC υπολογίζοντας ότι το κόστος διαχείρισης μπορεί να φθάσει τα 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, για την Ελλάδα καθώς ο δρόμος των δυτικών Βαλκανίων θα μείνει κλειστός.

Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ φαίνεται πως θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η JPMorgan υποβάθμισε τη θέση της σε μετοχές της ευρωζώνης, σε neutral από overweight λόγω της ανόδου του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Το brexit έχει αυξήσει τον κίνδυνο των ευρωπαϊκών μετοχών καθώς δημιουργεί μια ψυχολογία επικείμενης διάβρωσης. Για παράδειγμα, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King ανέφερε ότι η Γερμανία έχει γίνει υπερβολικά ισχυρή και θα έπρεπε να φύγει από την Ευρωζώνη προκειμένου να σώσει την Ένωση - η δήλωση αυτή θα είχε βέβαια μεγαλύτερη βαρύτητα αν δεν προέρχονταν από Βρετανό.   

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs προβλέπει 4 αυξήσεις επιτοκίων το 2016, κάτι που αν συμβεί θα πλήξει τις μετοχές. Για την ώρα όμως, ο S&P 500 σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 30 Δεκεμβρίου, κάτι που κάνει ορισμένους αναλυτές να μιλάνε για bear market ράλι.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις