Πολιτική

Τεχνική συμφωνία fast track για να κλείσει η 4η αξιολόγηση


Σε πολιτικό επίπεδο οι αποφάσεις για σημαντικά θέματα. Κλειδι τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μετάθεση προαπαιτούμενων στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας

Στην τελική ευθεία αλλά και στην πλέον καθοριστική φάση μπαίνει η διαδικασίας της 4ης αξιολόγησης, με την άφιξη στην Αθήνα του κουαρτέτου των δανειστών και την έναρξη του νέου γύρου διαπραγμάτευσης  Οι συζητήσεις θα κινηθούν στο «μοντέλο» της προηγούμενης  - τρίτης -  αξιολόγησης.  Αν και υπάρχουν ανοικτά δεκάδες προαπαιτούμενα, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί,  εκτιμώντας ότι οι περισσότερες εκκρεμότητες αφορούν θέματα ήσσονος σημασίας και ότι είναι εφικτή η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας  έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδα, πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ta τεχνικά κλιμάκια αναμένονταν μέσα στο Σαββατοκύριακο και από Τετάρτη ξεκινoούν οι συζητήσεις με τους επικεφαλήςεκπροσώπους των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Πίτερ Ντολμαν (ΔΝΤ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM)

Με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, οι δύο πλευρές έχουνήδη ξεκινήσει εδώ και μέρες να καταρτίζουν προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας (compliance report). Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στα θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες και θα απαιτηθούν προσπάθειες προς επίτευξη συγκλίσεων.

Οι εκκρεμότητες θα επιδιωχθεί να κλείσουν με διαδικασίες fast-track. Για σημαντικά ζητήματα όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις στο 26% από 29%, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε ανώτερο επίπεδο.

 Οι εκκρεμότητες που μεταφέρονται

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement-SLA), πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Είναι δύσκολο όχι όμως ανέφικτο», λένε παράγοντες της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι  η Αθήνα έχει μεν εκπληρώσει ελάχιστα από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα,  όμως οι εκκεμότητες αφορούν κυρίως  διοικητικές πράξεις και ενέργειες (αποφάσεις, εγκύκλιοι κ.ά.).

Ακόμη κι αν δεν ολοκληρωθούν τώρα αυτές οι δράσεις,  η συμφωνία μπορεί να κλείσει και οι υποχρεώσεις  να μεταφερθούν στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας.

Το τι θα γίνει τελικά με τα επίμαχα προαπαιτούμενα ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει στο ΕuroWorking Group που θα συνεδριάσει το βράδυ της Δευτέρας. Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τον Γιώργο Χουλιαράκη για το πού βρίσκεται η 4η αξιολόγηση και τα βήματα προόδου που έχει κάνει η ελληνική πλευρά από την τελευταία επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα (τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου).

Το EWG από την πλευρά του θα ενημερώσει τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους  και ειδικά για τον μηχανισμό διασύνδεσής του με την ανάπτυξη: Αν η διαδικασία εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης θα είναι αυτόματη, όπως προτείνουν οι Γάλλοι, ή ημιαυτόματη όπως απαιτούν οι Γερμανοί και κάποιες χώρες του Βορρά.

Οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν και μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, στο οποίο θα κυριαρχήσει το σχέδιο της τεχνικής συμφωνίας, και θα κορυφωθούν στην άτυπη σύνοδο της 21ης Ιουνίου, όπου θα παιχτεί η τελευταία πράξη του έργου για μία συνολική συμφωνία.

Υπό συζήτηση τα μέτρα και τα αντίμετρα

Σχετικά με το αφορολόγητο και την πιθανότητα μείωσης του ορίου από το 2019 και όχι από το 2020, όπως έχει προνομοθετηθεί, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα συζητηθεί σε αυτήν τη διαπραγμάτευση ή οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει πει ότι θα περιμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου) για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο φετινό τρίμηνο και μετά «σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές Αρχές» θα κρίνει αν απαιτείται εμπροσθοβαρής εφαρμογή του μέτρου.

Σίγουρα πάντως το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει την αντιστάθμιση των απωλειών που θα προκαλέσουν οι περικοπές στις συντάξεις με κοινωνικά αντίμετρα.

Ορισμένα από τα «θετικά» μέτρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις (σ.σ. άρθρο 14 το οποίο με νεότερη νομοτεχνική διάταξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου από το 2019 και όχι από το 2020 ), θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν από τον επόμενο χρόνο, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, «και να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο 2020».

Πολλά πάντως φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν από τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς όλες οι πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται, προϋποθέτουν ότι η κυβέρνηση θα πιάσει τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις