TECHin

Τεχνητή Νοημοσύνη: Γιατί ακόμη και η πιο "έξυπνη" δεν θα είναι ποτέ... ζωντανή


Πριν από 33 χρόνια ο θεωρητικός βιολόγος Ρόμπερτ Ρόζεν έδωσε μια απάντηση στο ερώτημα «Είναι η ζωή υπολογίσιμη;»

Το ερώτημα εάν η ζωή μπορεί να αναπαρασταθεί και να υπολογιστεί από μια μηχανή είναι ένα θέμα που συζητείται πολύ. Ο Ρόμπερτ Ρόζεν, ένας θεωρητικός βιολόγος, υποστήριξε ότι τα ζωντανά συστήματα είναι μοναδικά, επειδή αυτοδημιουργούνται και αυτοσυντηρούνται, μια έννοια που περιέγραψε ως «κλειστά στην αποτελεσματική αιτιότητα». Ο Ρόζεν απέδειξε μαθηματικά ότι αυτό το κλείσιμο στην αποτελεσματική αιτία σημαίνει ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της ζωής δεν μπορούν να καταγραφούν από υπολογιστές, αμφισβητώντας την ιδέα ότι η ζωή είναι υπολογίσιμη.

Γίνεται πολλή συζήτηση αυτές τις μέρες για τη μίμηση της συνείδησης σε έναν υπολογιστή. Από την υπόθεση της προσομοίωσης, έως την ανησυχία για μια επικείμενη αποκάλυψη της τεχνητής νοημοσύνης, πολλοί άνθρωποι μιλούν για μια από τις βασικές λειτουργίες της ανθρώπινης ζωής (δηλαδή, την εμπειρία) που "χαράσσεται" σε πυρίτιο. Όμως κάτω από αυτό το ερώτημα κρύβεται ένα βαθύτερο ζήτημα:

Είναι η ίδια η ζωή, αισθητή ή όχι, κάτι που μπορεί να αναπαρασταθεί σε μια μηχανή; Με άλλα λόγια, είναι υπολογίσιμη η ζωή; Όποια και αν είναι η ζωή, μπορεί να αναχθεί σε μια σειρά από μαθηματικές πράξεις που εκτελούνται από έναν υπολογιστή;

Ένας αξιόλογος στοχαστής έθεσε αυτό το ερώτημα πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και η απάντησή του παραμένει ακόμα σημαντική, επιδραστική και πολύ διαφιλονικούμενη.

Ο ισχυρισμός του Ρόζεν

Ο Ρόμπερτ Ρόζεν ήταν θεωρητικός βιολόγος. Εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1959, κατείχε θέσεις σε διάφορα ιδρύματα. Θαυμαζόμενος ευρέως για τη λαμπρότητα και την επιστημονική του δημιουργικότητα, πρωτοστάτησε σε αυτό που τώρα θα μπορούσε να ονομαστεί μια πολύπλοκη προσαρμοστική συστηματική προσέγγιση σε ζωντανά συστήματα. Για τον Ρόζεν, τα ζωντανά συστήματα ήταν φυσικά, αλλά η φυσική από μόνη της δεν μπορούσε να περιγράψει τι τα χώριζε από τα μη ζωντανά.

Σύμφωνα με τον Ρόζεν, η διαφορά δεν ήταν κάποια ειδική ζωτική ουσία που υπάρχει έξω από τον φυσικό νόμο. Αντίθετα, υποστήριξε, ήταν η οργάνωση του οργανισμού που απαιτούσε μια περιγραφή που δεν απαιτούν οι βράχοι, οι κομήτες και οι μαύρες τρύπες. Ελλείψει κατάλληλης περιγραφής της οργάνωσης, ο Ρόζεν ισχυρίστηκε ότι «το υπέροχο οικοδόμημα της φυσικής επιστήμης, τόσο αρθρωμένο αλλού, στέκεται σήμερα εντελώς βουβό στο θεμελιώδες ερώτημα: Τι είναι η ζωή;»

Για τον Ρόζεν η απάντηση σε αυτό το ερώτημα απαιτούσε να εξετάσει τον ορισμό της αιτίας. Ξεκίνησε παίρνοντας δημιουργική άδεια με τη διάσημη διάκριση του Αριστοτέλη μεταξύ υλικής και αποτελεσματικής αιτίας. Η υλική αιτία αναφέρεται στις φυσικές ουσίες ή συστατικά που συνθέτουν ένα αντικείμενο. Η αποτελεσματική αιτία αναφέρεται στους παράγοντες που φέρνουν κάτι σε ύπαρξη και το συντηρούν, όπως οι διαδικασίες και οι αλληλεπιδράσεις που δημιουργούν και διατηρούν έναν ζωντανό οργανισμό.

Η διαφορά μεταξύ αυτών των αιτιών, κατά την άποψη του Ρόζεν, μπορεί να γίνει σαφής με το να σκεφτόμαστε ένα δέντρο και το ερώτημα «γιατί;» Η υλική αιτία του δέντρου, η υλική απάντηση στο γιατί το δέντρο, είναι όλος ο άνθρακας, το οξυγόνο και άλλες ουσίες από τις οποίες είναι χτισμένο το δέντρο. Η αποτελεσματική αιτία απαντά σε ένα διαφορετικό είδος ερώτησης «γιατί». Ο Ρόζεν είδε αυτό το είδος αιτίας όσον αφορά τους περιορισμούς, ή τις κατευθυντήριες σχέσεις, στις διαδικασίες που δημιουργούν και διατηρούν το ζωντανό δέντρο.

Τι κάνει τη ζωή διαφορετική;

Όσον αφορά τη φυσική, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτα άλλο από τους φυσικούς νόμους που διέπουν την κίνηση των ατόμων στο δέντρο. Ο Ρόζεν υποστήριξε ότι αυτό ήταν καλό για την κατανόηση της υλικής αιτίας, αλλά όχι της αποτελεσματικής αιτίας. Αυτό συμβαίνει επειδή, αυτό που είναι μοναδικό για τα ζωντανά συστήματα, είναι ότι είναι κλειστά σε αποτελεσματική αιτία.

Στα μαθηματικά, ένα σύστημα είναι κλειστό, εάν οι λειτουργίες στο σύστημα οδηγούν σε περισσότερα μέλη αυτού του συστήματος. Για παράδειγμα, όταν προσθέτω δύο πραγματικούς αριθμούς, όπως το 5 και το 2, παίρνω έναν άλλο πραγματικό αριθμό: 7. Εφόσον ο Ρόζεν προσπαθούσε να δημιουργήσει μαθηματικά ζωντανών συστημάτων, έλεγε ότι τα ζωντανά συστήματα δημιουργούν τις δικές τους αποτελεσματικές αιτίες. Αυτοδημιουργούν και αυτοσυντηρούνται. Αυτό είναι που κάνει τη ζωή διαφορετική.

Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτοδημιουργία και αυτοσυντήρηση, σκεφτείτε τη μεμβράνη ενός μονοκύτταρου ζώου. Επιτρέποντας μόνο σε ορισμένα μόρια να εισέλθουν στο κύτταρο, η μεμβράνη είναι αυτή που επιτρέπει στον οργανισμό να μεταβολιστεί και να παραμείνει ζωντανός. Αλλά μόνο με το να παραμείνει ζωντανό, μπορεί το κύτταρο να δημιουργήσει τις διαδικασίες που δημιουργούν και διατηρούν τη μεμβράνη. Το κύτταρο δημιουργεί τις διαδικασίες και τα προϊόντα (η μεμβράνη) που δημιουργούν τις διαδικασίες και τα προϊόντα που δημιουργούν… όλα σε αυτό που ορισμένοι άνθρωποι αποκαλούν «περίεργο βρόχο».

Αυτό το κλείσιμο στην αποτελεσματική αιτία ήταν κεντρικό στις ιδέες του Ρόζεν για τη ζωή. Ήταν, για αυτόν, αυτό που ξεχωρίζει τη ζωή από άλλα φυσικά συστήματα. Κυρίως, ήταν αυτό που ξεχώριζε τη ζωή από τις μηχανές. Οι μηχανές έχουν πάντα την αποτελεσματική αιτία τους, που δημιουργείται από κάποιον άλλο (δηλαδή τους ανθρώπους). Ακόμα κι αν καταλήξατε σε ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να διορθωθεί από μόνο του, εσείς θα καταλήξατε σε αυτό το σχέδιο και όχι το ίδιο το μηχάνημα.

Σε ένα διάσημο βιβλίο του 1991, το "Life Itself" (Η ίδια η Ζωή), ο Ρόζεν παρείχε ένα μαθηματικό επιχείρημα, βασισμένο στη θεωρία των κατηγοριών για να δείξει ότι για συστήματα κλειστά στην αποτελεσματική αιτία δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταγραφούν τα βασικά χαρακτηριστικά τους από έναν υπολογιστή.

Η πιο γενική έκδοση ενός υπολογιστή είναι η περίφημη "καθολική μηχανή" του Άλαν Τούρινγκ. Αποτελείται από μακριά ταινία από τετράγωνα, με κάθε τετράγωνο να περιέχει μια οδηγία. Υπάρχει επίσης μία "κεφαλή" που βαδίζει κατά μήκος της ταινίας, διαβάζει τις οδηγίες και εκτελεί μια λειτουργία ως απόκριση (μετακίνηση προς τα εμπρός ή πίσω, ξαναγράφοντας το τετράγωνο ή όχι).

Δεδομένου ότι καμία μηχανή Τούρινγκ δεν μπορεί να δημιουργήσει τη δική της κεφαλή ανάγνωσης-εγγραφής, είναι ξεκάθαρα, κατά μία έννοια, ότι δεν είναι κλειστή στην αποτελεσματική αιτία. Ωστόσο, ο Ρόζεν προχώρησε ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι συστήματα κλειστά σε αποτελεσματική αιτία δεν θα μπορούσαν ποτέ να συλληφθούν από μια μηχανή Τούρινγκ.
Με άλλα λόγια, η ζωή δεν είναι υπολογίσιμη - δεν είναι μηχανή.

Είναι ένας αρκετά εκπληκτικός ισχυρισμός, αλλά είναι σωστός; Από τότε που ο Ρόζεν δημοσίευσε το επιχείρημά του, έχει προκύψει μια μικρή "βιομηχανία" μελετών, που επιδιώκει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον ισχυρισμό.

Μέχρι στιγμής, η απάντηση είναι: Δεν είναι ξεκάθαρο. Το γεγονός ότι ο ριζοσπαστικός ισχυρισμός του Ρόζεν δεν έχει ακόμη απορριφθεί οριστικά, λέει κάτι από μόνο του, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Πάντως, η αυτοδημιουργία και η αυτοσυντήρηση της Ζωής προσδίδουν κάτι πραγματικά μοναδικό στα ζωντανά συστήματα, το οποίο -πιθανότατα- ακόμα και η πιο έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορέσει να φτάσει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα