Πολιτική

«Θα πρέπει να μάθετε να λέτε: εν οίδα, ότι ουδέν οίδα»


Ο Anthony Kronman, πρώην κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Yale, προτρέπει τους αποφοίτους του Γυμνασίου και Λυκείου του Αμερικανικού Κολλεγίου PIERCE να ακολουθήσουν τη σωκρατική σκέψη

Περισσότεροι από 700 καλεσμένοι βρέθηκαν την Κυριακή 28 Ιουνίου στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος για να παρακολουθήσουν την τελετή αποφοίτησης του PIERCE 

The American College of Greece. Μετά από έξι χρόνια, 126 μαθητές αποχαιρέτησαν το σχολείο τους, ενώ καθηγητές, γονείς και φίλοι ήταν παρόντες για να τους ευχηθούν καλή τύχη και επιτυχία στα επόμενα βήματά τους. Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. David G. Horner, καλωσόρισε τους τελειόφοιτους και τους προσκεκλημένους στην τελετή και δήλωσε πίστη σε αυτή τη νέα γενιά αποφοίτων, που, με το διανοητικό της σθένος και την κοινωνική ευαισθησία, μπορεί να προσφέρει στη χώρα ένα νέο, καλύτερο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκαν ακαδημαϊκά βραβεία, ενώ την ομιλία αποφοίτησης απηύθυνε ο Anthony Kronman, μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και διακεκριμένος ακαδημαϊκός, με μακρόχρονη θητεία ως κοσμήτορας και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Yale.

Στην ομιλία του, ο Anthony Kronman εξήρε την έννοια της συνεχούς αναζήτησης υπό την σωκρατική έννοια. «Οι αποψινοί τελειόφοιτοι και οι οικογένειες τους θα χρειαστούν σθένος και φαντασία. Μια μέρα όμως, μετά από χρόνια, εάν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ίσως μπορέσουν να πουν αυτό που μόνο μεγάλοι πατριώτες έχουν πει: Πετύχαμε ώστε η φλόγα της Ελλάδας, που φώτισε τη Δύση για χιλιετίες, να λάμψει ξανά στα μάτια όλου του κόσμου. 

Για να το επιτύχουν θα απαιτηθεί μια υγιής δόση Σωκρατισμού… Θα πρέπει να βρουν τη δύναμη να δηλώσουν ότι η οικονομική και πολιτική κατάσταση που τους κληροδότησαν οι γονείς και οι καθηγητές τους δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή χωρίς ερωτήσεις αλλά, αντίθετα, να την επαναπροσδιορίσουν, από μηδενική βάση... Θα πρέπει να μάθουν να λένε, όπως ο Σωκράτης, ότι είμαστε οι σοφότεροι διότι γνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτε», είπε προτρέποντας τους τελειόφοιτους να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε στην αποφοιτούσα τάξη επιτυχία στη διπλή της αποστολή: «Να βρουν το δρόμο για τους ίδιους και την πολυαγαπημένη τους πατρίδα, η οποία, σήμερα, όπως και τότε, παραμένει η χώρα της αναζήτησης, τόσο για σας όσο και για μένα, έναν επισκέπτη από τα ξένα, που αγάπησα τον Σωκράτη όταν ήμουν κι εγώ δεκαεπτά χρονών».

Στον χαιρετισμό της, η Διευθύντρια του PIERCE, Olga Julius, μίλησε για τα εφόδια που έχει δώσει το PIERCE στους τελειόφοιτους, λέγοντας: «Αυτό μάθατε στο PIERCE: “Non ministrari, sed ministrare” (να υπηρετείτε και να μην υπηρετείστε). Όλα αυτά που διδαχθήκατε είναι κλειδωμένα μέσα σας. Εύχομαι να συνεχίσετε να είστε δημιουργικοί, να ονειρεύεστε και να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος απένειμε ακαδημαϊκά βραβεία στους αποφοίτους.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις