Πολιτική

Θέμα τριετιών θέτει ο ΟΟΣΑ, επειδή αυξάνουν τον κατώτατο μισθό


Ενώ το ΔΝΤ επιμένει για μειώσεις μισθών-συντάξεων  και σε μέτρα που  απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, ο ΟΟΣΑ θέτει θέμα κατάργησης ή αναθεώρησης των "τριετιών" (προσαύξησης αποδοχών βάσει προϋπηρεσίας), υποστηρίζοντας ότι αυξάνουν σημαντικά τον κατώτατο βασικό μισθό, ο οποίος είναι ήδη χαμηλότερος από τον μέσο της ΕΕ.  

Όπως αναφέρει και το σχετικό report, για ανειδίκευτους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός τοποθετείται στα 511 ευρώ το μήνα, ενώ για άνω των 25 ετών, το ποσό ανεβαίνει στα 586 ευρώ. Για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας ο μισθός αυξάνεται κατά 58 ευρώ ενώ για παντρεμένους/ες υπάρχει ένα επιπλέον επίδομα της τάξης των 58 ευρώ. Αν προστεθούν όλα αυτά τότε ο μισθός θα μπορούσε να φτάσει στα 818 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά συνολικά την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν ακόμα περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις, αλλά ακόμα κι αν ευθυγραμμιστούμε με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, η αύξηση της παραγωγής θα είναι μόλις 0,2% σε βάθος δεκαετίας.

Από την άλλη πλευρά, ρυθμό ανάπτυξης που θα αγγίξει το 1,9% το 2017 προβλέπει σε τελευταία του έκθεση ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, ενώ για εφέτος προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,1%. Σταδιακή, αλλά ισχνή, διαφαίνεται η κάμψη της ανεργίας σύμφωνα με το ίδιο report καθώς προβλέπεται να υποχωρήσει από το 25% σε 24,7% φέτος και στο 23,8% για το 2017.

Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να κινηθεί εφέτος και το 2017 σε θετικό έδαφος (0,5% κάθε χρονιά) από -1,1% πέρυσι.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 191,6% του ΑΕΠ και το 2017 στο 187,1% του ΑΕΠ από 190,2% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι. Τονίζεται δε πως η επιτυχής ολοκλήρωση του δημοσίου χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας και ζωτικής σημασίας θεωρείται η συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Λόγος γίνεται φυσικά και για την προσφυγική κρίση η οποία μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα αν η συνεισφορά της Ε.Ε φανεί ανεπαρκής και εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι πως το κόστος ανέρχεται στα 600 εκατ ευρώ (0,4% του ΑΕΠ του 2015).

Διαβάστε αναλυτικά: ΟΟΣΑ: Ανάκαμψη το 2017, καμπανάκι για προσφυγικό

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις