Ελλάδα

Θεοδωρίδου: Πρόωρο να μιλούμε για εμβολιασμό παιδιών - Δεν θα είναι υποχρεωτικός


Είναι πολύ πρόωρο να μιλούμε για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος δεν θα είναι υποχρεωτικός, όπως δεν είναι υποχρεωτικός και για άλλα εμβόλια πλην αυτών που απαιτούνται για να πάει ένα παιδί στο νηπιαγωγείο, τόνισε απόψε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μίλησε για τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό παιδιών και πρόσθεσε πως ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά, είναι μικρός γι αυτό και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος. Επανέλαβε ότι υπάρχουν μελέτες της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που αναμένεται να εγκριθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση «ότι αυτό δε σημαίνει ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών». Το εμβόλιο στα παιδιά έχει ως κύριο στόχο την ανοσία και την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ας μη σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων, ακόμη και των υπερήλικων».

Μεγάλο μέρος της τοποθέτησής της αφορούσε στο εμβόλιο της Astra Zeneca που πρόσφατα αναθεωρήθηκε η χορήγησή του σε Βρετανία και Γερμανία. «Οι συστάσεις για το εμβόλιο της Astra Zeneca στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας» ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως πλέον «στη Βρετανία συστήνεται ο εμβολιασμός άνω των 40 ετών και στη Γερμανία άνω των 18 ετών. Όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε δεδομένα».

«Ένα από τα άλλα ερωτήματα που περιμέναμε να απαντηθούν είναι κατά πόσο είναι ασφαλές να προχωρούμε στην Β´ δόση του εμβολίου της Astra Zeneca και η μόνη χώρα που θα μπορούσε να μας δώσει αυτά τα στοιχεία είναι το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου η οποία είπε ότι «Φάνηκε λοιπόν ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζει να γίνεται εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που εμφάνισαν σοβαρή επιπλοκή μετά την πρώτη δόση».

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο φαινόμενο «mix and match», δηλαδή την χορήγηση της δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο από το πρώτο. Είπε ότι αυτό είναι υπό μελέτη και πρόσθεσε ότι η χορήγηση άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού, για τη δεύτερη δόση, μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια δεν συστήνεται. Αντίθετα όπως τόνισε «η πρώτη και δεύτερη δόση πρέπει να εξακολουθούν να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο».

Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου έκλεισε την εισήγηση της κάνοντας έκκληση για συμμετοχή των πολιτών στην αιμοδοσία και εξηγώντας ότι αυτοί που νόσησαν, μπορούν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση τους να δώσουν αίμα, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα ή το αργότερο μετά από 7 ημέρες από τη δόση του εμβολίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις