Πολιτική

Θεσμοί: Κόψτε επικουρικές, μειώστε την εθνική σύνταξη


Στον αέρα τα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Οι τέσσερις άξονες διαπραγμάτευσης. Τι απαιτούν οι δανειστές

Χάσμα απόψεων χωρίζει την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών στο καυτό ζήτημα του Ασφαλιστικού. Μετά την πρώτη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούκγαλος με το κουαρτέτο, όλα παραμένουν ανοιχτά. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν ενστάσεις και διαφωνίες σε τέσσερα κομβικά σημεία της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ανοίγοντας ουσιαστικά τη συζήτηση για μειώσεις τόσο των παλαιών όσο και των νέων συντάξεων. Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος θα επιχειρήσει να θέσει ως κόκκινη γραμμή την παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις που οδηγεί σε περικοπές καταβαλλόμενων συντάξεων. Εκτός από τις μειώσεις στις επικουρικές, μπαλαντέρ για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι τόσο οι μειώσεις σε εφάπαξ και μερίσματα Δημοσίου όσο και στο πλαφόν των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης ήταν ενδεικτικός της δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει, αφού για πρώτη φορά οι επικεφαλής του κουαρτέτου εξέφρασαν ανοικτά τις διαφωνίες τους.

Τι ζητούν οι θεσμοί

Πιο ανταποδοτικό σύστημα, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε μικρότερη από τα 384 ευρώ εθνική σύνταξη, και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αντί της αύξησης των εισφορών ζητούν οι Θεσμοί. Το κουαρτέτο εγείρει ξεκάθαρα θέμα μείωσης επικουρικών συντάξεων και ουσιαστικής εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή οποιουδήποτε άλλου μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των ελλειμμάτων του υπερ-επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑ.

Παράλληλα, ζητούν διευκρινίσεις για τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Εργασίας στην προσπάθεια επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τα εισοδήματα των συνταξιούχων πριν από το 2002.

Εκφράζουν ενστάσεις για τις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρώντας ότι έτσι «ξηλώνεται» η όποια προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου συστήματος εισφορών, ίδιο για όλους.

Οι τέσσερις άξονες διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η συζήτηση με τους θεσμούς κατά τις επόμενες ημέρες θα δομηθεί σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

• Την αρχιτεκτονική του συστήματος, το ύψος της εθνικής σύνταξης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης

• Τον τρόπο του επανυπολογισμού των συντάξεων και την εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς» από το 2018. Αν και πρόκειται για το πλέον «καυτό» θέμα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι θέμα περικοπής δεν τέθηκε και ότι τα προβλήματα είναι σημαντικά αλλά τεχνικά.

• Τις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών και των επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζήτησαν να μην υπάρξουν εξαιρέσεις στο σύστημα, ενώ ξεκαθάρισαν ότι όποιοι καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές θα λάβουν και μικρότερη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη.

• Τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Το θέμα εμφανίζεται ως το μεγαλύτερο «αγκάθι», με τους πιστωτές να ζητούν περικοπές εδώ και τώρα. 

«Έκτρωμα» χαρακτήρισε τις προτάσεις Κατρούγκαλου ο Κ. Μητσοτάκης

Άνοιγμα στην κοινωνία και σε παραγωγικούς φορείς, τους οποίους και κάλεσε να συμμετέχουν στην κατάρτιση του προγράμματος της Ν.Δ., απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας, παράλληλα, επίθεση στην κυβέρνηση για τα μέτρα που προωθεί στο ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την αξιολόγηση κάνοντας λόγο για «θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται» και χαρακτήρισε «έκτρωμα» τις προτάσεις Κατρούγκαλου. «Εμείς με συνεχή και ανοιχτό διάλογο, δείχνουμε το δρόμο προς ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, δείξαμε και στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ότι είμαστε αντιπολίτευση με θέση και άποψη, με εναλλακτική πρόταση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προχωρώντας και σε κριτική για λάθη και παραλείψεις των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε τρύπα του 1,8 δισ., την οποία καλείται τώρα να κλείσει με μια πρόταση που μειώνει τους συντελεστές αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και οδηγεί σε άμεσες και μεγάλες μειώσεις των κύριων συντάξεων. 'Οπως υποστήριξε, το σχέδιο της κυβέρνησης αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ομάδες ως εκλογικούς πελάτες, γεμάτο από κομματικές σκοπιμότητες και οδηγεί σε αντιπαράθεση γενεών, ανοίγει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα, στρεβλώνει τα κίνητρα εργασίας, μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό και ετεροχρονίζει το πρόβλημα.
 
«Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να βάλει τους πάντες σε πόλεμο εναντίον όλων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας: «δυστυχώς σήμερα ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα συνεχιζόμενο υφεσιακό περιβάλλον, για το οποίο οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση Τσίπρα», Οπως πρόσθεσε, μάλιστα, «η παράταση της ύφεσης και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι δημιούργημα αυτής της ιδεοληπτικής και ανίκανης κυβέρνησης».
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη, πως ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, να είναι συμβατό με το συγκεκριμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, να είναι δίκαιο έναντι όσων εκπλήρωσαν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, να προωθεί την ασφαλιστική συνείδηση, να διαχωρίζει την κοινωνική ασφάλιση από την πρόνοια και να συμβάλει στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης των γενεών.
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις